Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Βουτιά στη δίνη της αβεβαιότητας

245

Στη δίνη της αβεβαιότητας, αλλά και των φημολογούμενων αλλαγών του MSCI, βρέθηκε χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 725 μονάδων, μετά από ένα πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,27% κλείνοντας στις 717,47 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 714,14 (-2,72%) και 731,38 μονάδων (-0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,3 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 51,4 εκατ. τεμάχια.

Από τις 770 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου, χθες ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 717 μονάδες ενώ στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 15,6% της αξίας του.

Η ανασφάλεια που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο είναι πολύ μεγάλη καθώς, οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9 αναμένεται να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό κρίθηκε από το μεγαλύτερο ύψος των δανείων που αξιολογήθηκαν ως πολύ πιθανά να καταστούν  επισφαλή στο μέλλον, αλλά και από την επιδίωξη των τραπεζών να οδεύσουν στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με τη λογική του “φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά”.

Στις διεθνείς αγορές, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές μετοχές, με τους Dow Jones και S&P 500 να διευρύνουν τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας με τους αναλυτές να αποδίδουν τις καθοδικές πιέσεις στη Wall Street στην καθυστέρηση του αναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου για την περικοπή του εταιρικού φόρου. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε σταθεροποιητικά έναντι των άλλων νομισμάτων ενώ στα εμπορεύματα το πετρέλαιο ενισχύθηκε ελαφρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει