Η Φώφη τον “αέρα”, ο Νίκος τη… φόρα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Β’ ΓΥΡΟΥ

340

Ήδη προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι διεκδικητές στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Τις νέες στρατηγικές και τις επόμενες κινήσεις τους προγραμματίζουν ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι δύο διεκδικητές ηγεσίας της Κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης με τα επιτελεία τους βρίσκονται υπ’ ατμών και δεν αφήνουν να χαθεί ούτε μία στιγμή. Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι από 81.000 ψήφοι και τα ποσοστά της τάξεως του 41,38 % δίνουν στη Φώφη Γεννηματά τον «αέρα» του ακλόνητου φαβορί για την εσωκομματική διαδικασία της 19ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη, στο περιβάλλον Ανδρουλάκη θεωρούν μεν τη διαφορά σημαντική, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν παραδίδουν τα όπλα. Πιστεύουν, μάλιστα, πως οι περίπου  45.000 ψήφοι και τα ποσοστά στο 24,81%, μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση για διεκδίκηση κι ενδεχομένως ανατροπή.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους διεκδικητές, η κατάταξη διαμορφώθηκε με μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις, δεδομένων των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί αρχικά. Ο Γιώργος Καμίνης κατάφερε να είναι στην τριάδα, ωστόσο τα ποσοστά του περιορίστηκαν στο 13,78%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με καταγεγραμμένο το 94% της Επικράτειας έφθασε οριακά πάνω από το 10%, συγκεντρώνοντας 10,78 %. Ακολούθησαν οι Μανιάτης 8.892 (4,51%), Ραγκούσης: 4.782 (2,43%), Γάτσιος: 3.374 (1,71%), Πόντας: 1.067 (0,54%), ενώ 386 ψήφους έλαβε ο Τζιώτης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,20%.

Η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο προοδευτικό φορέα, επισήμανε ότι οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν και έγινε το αποφασιστικό βήμα για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη χώρα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα».

«Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας» σημείωσε.

Τι έγινε στην Κρήτη

Απόλυτος νικητής στην Κρήτη αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει 7.818 ψήφους, έναντι 7.054 που πήρε η Φώφη Γεννηματά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ την πρωτιά κατάφερε να πάρει η Φώφη Γεννηματά στο Λασίθι.

Χαρακτηριστικό για τη συνολική διαδικασία είναι επίσης το γεγονός πως ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκλογική του περιφέρεια και τόπο καταγωγής του, τα Χανιά,   δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, ενώ περιορίστηκε στις μόλις 604 ψήφους.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός, πως η Φώφη Γεννηματά πήγε κατά πολύ καλύτερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στο Αρκαλοχώρι, απ’ όπου ο διεκδικητής για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς έλκει την καταγωγή του. Μέσα στο Αρκαλοχώρι η Φώφη Γεννηματά απέσπασε σαρωτικά ποσοστά της τάξεως του 60,8%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κερδίζει ποσοστά της τάξεως του 32,7%. Σαρωτική νίκη έναντι της Φώφης Γεννηματά κατόρθωσε να επιτύχει, αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εντός τειχών του Ηρακλείου. Και τα δύο γεγονότα εξηγούνται, αν σκεφτεί κανείς πως το Αρκαλοχώρι είναι και τόπος καταγωγής του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο κύριος όγκος των υποστηρικτών Ανδρουλάκη βρίσκεται εντός τειχών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει