ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ “ΑΝΩΓΕΙΑΝΟ”: Το 1ο Δημοτικό δημιουργεί… μουσείο!

3.990

Ρίξτε μια ματιά σε σκονισμένα μπαούλα, στο υπόγειο του σπιτιού, στο πατάρι, τις αποθήκες σας… Ίσως βρείτε κάτι πολύτιμο, ένα κομμάτι ιστορίας του Ηρακλείου, ακόμα και της σχολικής ζωής του τόπου πριν από δεκαετίες.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το γνωστό ως Ανωγειανό, με περηφάνεια κοινοποιεί την προσπάθεια δημιουργίας «Σχολικού Μουσείου» και καλεί παλιούς αποφοίτους του, εκπαιδευτικούς, και όχι μόνο, να συμβάλουν σε αυτή.

Η διευθύντρια του σχολείου (1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το γνωστό ως Ανωγειανό) , κ. Ελένη Πανακάκη

«Η όλη προσπάθεια γίνεται με μεράκι», αναφέρει στην «Π» η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Πανακάκη.

Ένα σχολείο, μια ιστορία

Στόχος του σχολικού μουσείου είναι να διατηρηθούν  οι μνήμες από την ιστορία της σχολικής μας ζωής, να διασωθεί παλιό εκπαιδευτικό υλικό, να ιδωθεί με μια άλλη ματιά η ιστορία της εκπαίδευσης  και η σχολική ζωή στην πορεία του χρόνου και να υπάρξει σύνδεση   του εκπαιδευτικού σχολικού παρελθόντος  με τη σύγχρονη εκπαιδευτική  σχολική πραγματικότητα.

1ο Δημοτικό: το σχολείο έχει αξιοποιήσει τα υπάρχοντα παλιά αντικείμενα και  τεκμήρια σχολικής ζωής  του πλούσιου παρελθόντος του και κάπως έτσι δημιούργησε την «Τάξη  της Άννας και του Μίμη».

Ήδη, το σχολείο έχει αξιοποιήσει τα υπάρχοντα παλιά αντικείμενα και  τεκμήρια σχολικής ζωής  του πλούσιου παρελθόντος του και κάπως έτσι δημιούργησε την «Τάξη  της Άννας και του Μίμη».

Η τάξη αυτή είναι διαθέσιμη, λειτουργική και ανοιχτή σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και σε όσους θέλουν να ξαναζήσουν σχολικές στιγμές,  ιστορία,  παιδικά χρόνια…

Η κ. Πανακάκη αναφέρει ότι  τα 86 παιδιά του σχολείου συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις δράσεις αυτές, απολαμβάνουν να βλέπουν τα παλιά βιβλία που υπάρχουν στο Ανωγειανό, όπου χρησιμοποιείται το πολυτονικό σύστημα. Γίνεται σύγκριση του χθες με το σήμερα, οι μαθητές παρακολουθούν την εξέλιξη που υπάρχει σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης.  Μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες από μαθητές του σχολείου του 1938, του ΄45, του ΄70, του ’80. Στα πλάνα του σχολείου είναι να υπάρχουν συνεντεύξεις από παλιούς εκπαιδευτικούς, διευθυντές και μαθητές του Ανωγειανού.

Κάλεσμα για την “τάξη της Άννας και του Μίμη”

«Ο εμπλουτισμός της με την ευγενική παραχώρηση εκ μέρους σας σχετικών εκθεμάτων «μιας άλλης εποχής» θα ήταν πολύτιμη βοήθεια για την αποτελεσματικότερη  λειτουργία της», αναφέρει το σχολείο σε κάλεσμά του προς τους Ηρακλειώτες.

1ο Δημοτικό:  H “τάξη της Άννας και του Μίμη”

Μπορεί να προσφέρει κανείς σχολικά είδη και σκεύη (τετράδια, μπλοκ ιχνογραφίας, φυτολόγια, ποδιές, πηλίκια, θρανία), σχολικά παιδικά βιβλία και περιοδικά, έγγραφα  (απολυτήρια, έλεγχοι,  παρουσιολόγια και οτιδήποτε έγγραφο αφορά την ιστορία του σχολείου και τη σχολική ζωή), φωτογραφικό υλικό (από σχολεία, σχολικές γιορτές, παρελάσεις, σχολικές τάξεις  κλπ), χάρτες και εικόνες (αυτές που στολίζανε τις σχολικές τάξεις ή τις χρησιμοποιούσαν για το μάθημα).

«Μαζί με τις δωρεές σας γράψτε μας, σας παρακαλούμε, τα στοιχεία σας για τις αναγκαίες  καταγραφές και τις ευχαριστήριες βεβαιώσεις.

Ταξίδι στον χρόνο και στο Ηράκλειο περασμένων δεκαετιών πραγματοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το “Ανωγειανό”

Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση για ένα Σχολικό Μουσείο στο Νομό Ηρακλείου!», τονίζουν η διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Επικοινωνία με τη δ/ντρια του σχολείου Πανακάκη Ελένη στα  τηλ. 2810282405-6974280642

Το Ηράκλειο του χθες…  το σχολείο του σήμερα

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο  ήταν το Α’  Τριτάξιο Χριστιανικό Σχολείο Ηρακλείου που ιδρύθηκε το 1811 από τη Μητρόπολη Κρήτης.

Το 1899 με το υπ’αριθμό 11 Ηγεμονικό διάταγμα ιδρύθηκε το Α’ τετρατάξιο Χριστιανικό Δημοτικό Σχολείο και στις 8/9/1903 προάγεται σε εξατάξιο.

Ταξίδι στον χρόνο και στο Ηράκλειο περασμένων δεκαετιών πραγματοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το “Ανωγειανό”

Το 1917-1918 λειτούργησε  ως 6/τάξιον αρρένων και στις 15/10/1929 μετονομάζεται σε 1ο 6/τάξιον Μικτόν. Το σχολείο από την ίδρυσή του στεγαζόταν σε ιδιωτικά κτήρια επί μισθώσει.

Το 1ο Δημ. Σχολείο σήμερα βρίσκεται στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, κοντά στην Πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα), όπου υπήρχαν  η μικρή εκκλησία του Εσταυρωμένου  και το  τέμενος Γενί Τζαμί.

Το σημερινό σχολείο χτίστηκε τα έτη 1931-1934.  Η αποπεράτωσή του δυσκολεύεται εξαιτίας του  B’ Παγκοσμίου πολέμου. Στις 29 Μαΐου 1941 κατά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, στους βομβαρδισμούς του Ηρακλείου, υπέστη πολλές ζημιές. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το κτίριο και τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο το απόγευμα κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Τον Αύγουστο του 1944 τα Ανώγεια καίγονται ολοσχερώς και πολλοί κάτοικοι των Ανωγείων φιλοξενούνται στο σχολείο. Έτσι το σχολείο αποκτά το δεύτερο όνομα του: «Ανωγειανό».

Το 1947 -1956  και 1967-1972 συστεγάστηκε με το 5ο Δημ. Σχολείο.

Από το 1980 έως το 2000 φιλοξενεί το 2ο Ειδικό Σχολείο.

Το 2000 συστεγάζεται με το 3ο Δημ. Σχολείο μέχρι το 2010 που συγχωνεύονται. Από το 2008 φιλοξενεί το 21ο Νηπ/γείο και το 2014  το 3ο Νηπ/γείο Ηρακλείου.  Δ\νση:  Καλοκαιρινού 197 Τ.Κ : 71201. Τηλ.: 2810282405 και φαξ: 810284024.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει