ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩIΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΟΝΟ ΣΤΟ… ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΥΤΑ: Σύγχρονο (βιοκλιματικό) σχολείο χωρίς… αυλή και σχέδιο!

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ως βιοκλιματικό κτίριο που έρχεται να καλύψειςτις εκρηκτικές ανάγκες της σχολικής στέγης στην καρδιά της πόλης και να στεγάσει παιδιά που για χρόνια έκαναν μάθημα σε κοντέινερ. Εγκαινιάστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο και μάλιστα δύο δημοτικές αρχές διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την «πατρότητα» και τη «μητρότητα» του έργου.

Όλα μέχρι εδώ καλά και αναμενόμενα, με μια μικρή λεπτομέρεια. Φτιάχτηκε ένα σχολείο που στερείται το πιο ζωτικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει, δηλαδή την αυλή του. Οι μικροί μαθητές του 10ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου στην οδό Μελιδονίου, μπορεί να βρίσκονται μέσα σε σαφώς καλύτερες συνθήκες όσον αφορά το κτίριο, είναι όμως «καταδικασμένοι» να μην μπορούν να τρέξουν και να παίξουν όπως κάνουν όλα τα παιδιά στους αύλειους χώρους των σχολείων.

Η μικρή αυτή ιστορία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα στον τόπο μας, ενώ επίσης αντανακλά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαθύτερη παθογένειά του καθώς αναδεικνύεται κυρίαρχο ζήτημα η μάχη του αυτονόητου…

Η κατασκευή του σχολείου συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, αφού πρώτα είχε μελετηθεί και μάλιστα είχε ενταχθεί και στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου θεωρητικά τίθενται αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση με την αρτιότητα που θα πρέπει να έχουν τα έργα, ώστε να χρηματοδοτηθούν. Η κατασκευή του έργου δρομολογήθηκε με αρκετές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που  εμφανίστηκαν στην πορεία, αφού μεταξύ άλλων ανέκυψαν ζητήματα σε σχέση με αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν.

Μάλιστα, ο Δήμος υπέγραψε σχετικό μνημόνιο με την Αρχαιολογία για να προχωρήσει η κατασκευή του έργου. Πράγματι, άλλαξε η στατική μελέτη ανέγερσής του, προκειμένου να προστατευτούν τα οθωμανικά λουτρά που εντοπίστηκαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανέγερση του σχολείου στο κέντρο της πόλης είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το σχέδιο πόλης δεν προβλέπει την κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων, κι έτσι είναι η πρώτη μονάδα που κατασκευάστηκε μετά από δεκαετίες. Μάλιστα, ο Δήμος αυτό ακριβώς επικαλούνταν διαχρονικά, με σκοπό να υπογραμμίσει το βάρος που είχε δοθεί στη μελέτη του σχολείου, το οποίο αφού παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμή και αφού μπήκαν τα παιδιά μέσα, αναδείχτηκε το πρόβλημα με τον αύλειο χώρο του.

Το θέμα αυτό φαίνεται να καταλήγει στα χέρια της Πολεοδομίας, η οποία θα κληθεί να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» δίδοντας τη λύση. Όπως όλα δείχνουν, είναι μονόδρομος η αξιοποίηση της ελεύθερης  έκτασης που αναπτύσσεται ακριβώς μπροστά από το σχολείο, στην οποία έχει μια περιορισμένη ιδιοκτησιακή εμπλοκή και ο Δήμος Ηρακλείου.

Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, είναι αντικειμενικά σοβαρό το πρόβλημα με την αυλή του σχολείου και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στην αγορά της μακρόστενης έκτασης   που βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου ώστε να δώσει ουσιαστική διέξοδο στο πρόβλημα.

Ούτε το… διπλανό οικόπεδο δεν μπορούν να πάρουν

Μέχρι χθες ήταν σε κοντέινερ, σήμερα στεγάζονται σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που, όμως, δε διαθέτει κάτι στοιχειώδες, αύλειο χώρο για να απολαμβάνουν τα παιδιά το διάλειμμά τους! Οι 36 μαθητές του 10ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου που μετά κόπων και βασάνων μετεγκαταστάθηκε τον προηγούμενο μήνα στην οδό Μελιδονίου δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να τρέξουν και να κάνουν ο, τι όλα τα παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών.

Αίτημα του σχολείου, που έχει κατατεθεί και εγγράφως στον Δήμο Ηρακλείου, είναι να αγοραστεί από τον Δήμο όμορο οικόπεδο προκειμένου να επεκταθεί η αυλή. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ζητούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς, αν προχωρήσει τελικά, ο Δήμος να νοικιάσει το οικόπεδο, ούτως ώστε να έρθει γρήγορα στη διάθεση του Νηπιαγωγείου.

Η προϊσταμένη του σχολείου, κ. Μαρίνα Παπαστεφανάκη, αναφέρει στην «Π» πως, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, στο σχολείο, στις 10 Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν παρουσιάσει το πρόβλημα και ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα το δει.

Όσον αφορά στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, η κ. Παπαστεφανάκη αναφέρει πως καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και σχολιάζει πως «μέχρι χθες ήμασταν σε κοντέινερ».

Σημειώνεται ότι το κτίριο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο αίθουσες δραστηριοτήτων των νηπίων, χώρο αναμονής, γραφείο νηπιαγωγών, χώρους υγιεινής (νηπίων, προσωπικού, ΑμΕΑ) καθώς και χώρο ανάπαυσης  και  σίτισης των   νηπίων με  τους βοηθητικούς χώρους (κουζίνα  και αποθήκη τροφίμων).

Παράλληλα, υπάρχουν  υπαίθριοι χώροι  του σχολείου καθώς και  ημιώροφος  πάνω από το γραφείο των  εκπαιδευτικών  για αποθηκευτική χρήση αλλά και τμήμα υπογείου για τις ηλεκτρομηχανολογικές  εγκαταστάσεις.

Πριν ένα μήνα η παράδοση

Το 10ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο του Δήμου Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους μαθητές στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε το 1.113.564,47€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (έκπτωση 46,29%).  Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το νηπιαγωγείο κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου, κληροδότημα Μαρίας Λεμπιδάκη, έκτασης 441,68μ., εντός σχεδίου πόλεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει