ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

611

Άνευ προηγουμένου είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία. Η βασιλική οικογένεια πραγματοποιεί μία αμφιλεγόμενη επιχείρηση-σκούπα κατά της διαφθοράς με πρίγκιπες, αξιωματούχους, υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς και δισεκατομμυριούχους να έχουν ήδη συλληφθεί. Στο επίκεντρο ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάν.

Ο 62χρονος πρίγκιπας είναι ο πλέον προβεβλημένος Σαουδάραβας στα δυτικά μέσα και όχι μόνο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου, ενώ έχει κάνει πολλές φορές διακοπές στην Ελούντα. Η σύλληψή του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ με περιουσία η οποία εκτιμάται στα 17 δισ. δολάρια (ο ίδιος εκτιμά ότι αξίζει πολλά παραπάνω) είναι για τους δυτικούς το «πρόσωπο» της Σαουδικής Αραβίας εκτός Μέσης Ανατολής. Εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής του.

Μεγάλος επενδυτής σε Apple, Twitter, Citygroup, Kingdom Holding και πολλές άλλες πολυεθνικές φέρεται, σύμφωνα με το Forbes, να έχει ένα μαρμάρινο ανάκτορο στο Ριάν με 420 δωμάτια, ιδιωτικό  Boeing 747, αλλά και ένα θέρετρο με πέντε σπίτια, πέντε τεχνητές λίμνες και… ένα μίνι Γκραν Κάνιον.

Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, τη διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει