Παραδόθηκε στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν

ΡΕΥΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ 

665

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το καταλανικό «σίριαλ», καθώς, όπως ανέφεραν ισπανικά μέσα ο Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στις βελγικές αρχές. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ και οι τέσσερις σύμβουλοί του μετέβησαν οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα και παραδόθηκαν. Εις βάρος τους εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ισπανικές αρχές.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν θεωρείται «φυγάς» από την ισπανική δικαιοσύνη και θα τεθεί, μαζί με τους τέσσερις συνεργάτες του, ενώπιον Βέλγου δικαστή. Εκείνος θα έχει 24 ώρες για να αποφασίσει εάν θα εκδώσει τον Καταλανό ηγέτη στην Ισπανία ή όχι. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν μεταβιβάστηκε στις βελγικές εισαγγελικές αρχές το Σάββατο, ενώ εκτός από τον πρώην ηγέτη της Τζενεραλιτάτ καταζητούνται οι Μεριτσέλ Σερέτ, Άντονι Κομίν, Λουίς Ρουίγ και Κλάρα Πονσάντι.

Άρχισαν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή η δημοσκόπηση που δημοσιεύει η La Vanguardia καταγράφει τη μεγάλη δυναμική που συνεχίζουν να έχουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας GAD3 που διεξήθχη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (Ρεπουμπλικανική Αρσιτερά, Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα, Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας) εκτιμάται πως θα κερδίσουν τις εκλογές της 21 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι θα καταλάβουν 66 έως 69 έδρες στο 135 εδρών κοινοβούλιο.

Η ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 29%. Οι Ciudadanos εμφανίζονται στη δεύτερη θέση αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 3 μονάδες. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι επίσης ενίσχυσαν τα ποσοστά τους και προβλέπεται να πάρουν 4 έδρες περισσότερες από το 2015.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Βουλή τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας είχαν 72 έδρες συνολικά. Οι ερωτηθέντες απορρίπτουν την εφαρμογή του άρθρου 155 με ποσοστό της τάξης του 56%, ενώ το 37% το εγκρίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει