ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩIΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Λήστευαν πιο γρήγορα κι από τη σκιά τους

ΤΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 199! 

Είχαν διαπράξει 200 ληστείες!
Δρούσαν με καταδρομική ακρίβεια και χρησιμοποιούσαν δίκυκλες μοτο σικλέτες μεγάλου κυβισμού

Όχι ένα αλλά δέκα …μεταπτυχιακά στη διάπραξη ένοπλων ληστειών φέρεται ότι είχαν πάρει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσαν-κατά ένα μεγάλο μέρος-οι διωκτικές αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ αποδίδει στη δράση τους 200 ένοπλες ληστείες ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και η κινηματογραφική ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Χανίων, στις 26 Ιουλίου.  Επιλεγμένοι ένας προς ένας ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, έκαναν καταδρομικού τύπου ληστείες σε διάφορες περιοχές, άρπαζαν το «ζεστό» χρήμα και έφευγαν για την έδρα τους στον Πειραιά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι για τις περισσότερες ληστείες χρειάστηκαν λιγότερο από 1,5 (!) λεπτό.

Το υλικό που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι διωκτικές αρχές της Κρήτης από την ένοπλη ληστεία των Χανίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιχείρηση σύλληψης βασικών κρίκων του εγκληματικού δικτύου, ανάμεσα στους οποίους και τα δύο αρχηγικά στελέχη του, ηλικίας 52 και 48 ετών.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «Π» στα τέλη Αυγούστου που ανέφερε ότι οι αρχές εξέταζαν και το ενδεχόμενο η ληστεία των ΕΛΤΑ να είναι «εισαγόμενη». Σημείο «κλειδί»  αποτέλεσαν   δύο μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες στη ληστεία και οι οποίες εντοπίστηκαν στην Αθήνα. Για την υπόθεση υπήρξε στενή συνεργασία των τοπικών αρχών με τους συναδέλφους τους στα κεντρικά ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον όλα τα στοιχεία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ΕΛ.ΑΣ η υπόθεση δεν κλείνει με τις συλλήψεις που έγιναν. Εκτιμάται ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν και τις ενέργειες που έχουν ζητηθεί να γίνουν, θα προκύψουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει και η εμπλοκή Κρητικού, θεωρώντας ότι η ομάδα που ήρθε στην Κρήτη για τη ληστεία δεν ήταν «ουρανοκατέβατη». Ψάχνουν δηλαδή για το «βαθύ λαρύγγι».

Επισήμως η Αστυνομία αναφέρεται σε 56 ληστείες που έχουν εξιχνιαστεί σε Αττική, Κρήτη και Ηλεία, ωστόσο διευκρινίζεται ότι από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι έχουν διαπράξει περισσότερες από 200 ένοπλες ληστείες ανά την επικράτεια, με τη λεία τους να υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι «επιστήμονες» στις ληστείες «χτυπούσαν» ταχυδρομικά καταστήματα, πρακτορεία Προ-Πο, σούπερ-μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α.

Και πρωταθλητής   αγώνων ταχύτητας

Η …επιτυχία της δράσης τους οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην άρτια οργάνωση που είχαν και στην …ταχύτητα. Στα περισσότερα χτυπήματα χρησιμοποιούσαν μηχανές μεγάλου κυβισμού, τις οποίες είχαν «χρεωθεί» κάθε άλλο παρά τυχαία πρόσωπα. Κατά την Αστυνομία στην οργάνωση είχε «στρατολογηθεί» 32χρονος αθλητής αγώνων ταχύτητας με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Με τις δεξιότητες που είχε, ήταν πραγματικά άπιαστος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης έχουν ποινικό παρελθόν. Κάποιοι είχαν «θητεύσει» μαζί στις φυλακές και απέκτησαν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς. Ως έδρα τους χρησιμοποιούσαν αποθήκες και πάρκινγκ στον Πειραιά. Εκεί έδιναν ραντεβού πριν και μετά από κάθε χτύπημα, εκεί έκρυβαν τις μοτοσικλέτες, τον οπλισμό και τα επιχειρησιακά τους ρούχα.

Οι ληστείες ήταν πάντα ένοπλες, φρόντιζαν να αλλάζουν κάθε φορά τη σύνθεση των ατόμων, φορούσαν πάντα μακρυμάνικα μπουφάν, γάντια, γυαλιά, κράνη και κουκούλες, ενώ τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια συνωμοτικούς κώδικες για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Απέφευγαν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και επέλεγαν κατά κύριο λόγο τις απευθείας επαφές, συνήθως  πρωινές ώρες για να μην κινούν υποψίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει