Οικονομική καχεξία των Δήμων

103

Στην πόλη μας  η κίνηση με αυτοκίνητο γίνεται όλο και πιο δύσκολη  και πιο επικίνδυνη. Τα αίτια είναι πολλά.

Λάμπες καμένες  στα φανάρια που δεν  αντικαθίστανται.

Ακλάδευτα δέντρα  καλύπτουν τα  ελλιπώς  λειτουργούντα φανάρια, και ακόμη με τα κλαδιά τους  εμποδίζουν  την κίνηση των λεωφορείων.  Δρόμοι παραμελημένοι, με ξεφτίσματα και λακκούβες. Ελλιπής  αστυνόμευση ενθαρρύνει  τις τροχαίες παραβάσεις: οδηγοί παραβιάζουν το κόκκινο, χώνονται εν κινήσει  επικινδύνως μπροστά  σε εκείνον που θέλει να  οδηγήσει συμμορφούμενος με τους κανόνες  οδικής κυκλοφορίας, παρκάρουν παράνομα  εμποδίζοντας  πεζούς και εποχουμένους…

Ακόμη η ελλιπής αστυνόμευση  ενθαρρύνει και τους διαρρήκτες.Ακόμη στην πόλη μας  η καθαριότητα στους δρόμους  είναι  ελλιπής.  Σ΄ αυτό βέβαια φταίμε κι  εμείς, οι δημότες, που πετάμε σκουπίδια όπου νά  ‘ναι, που ρυπαίνομε τους δρόμους  με κόπρανα των  σκύλων μας  όταν τους βγάζομε για περίπατο, που δεν διδάσκομε τα παιδιά μας  να ρίχνουν το σκουπιδάκι τους  στο καλάθι των απορριμμάτων (αλλά και  αυτά πάντοτε ξεχειλισμένα είναι).

Ελλιπής  είναι και η σήμανση των οδών. Σε πολλές γωνίες δεν υπάρχουν  πινακίδες  με το όνομα της οδού, λειψή και η αρίθμηση των πολυκατοικιών  στις οδούς…

Υπάρχουν και άλλες  ελλείψεις, ίσως  σοβαρότερες.  Π. χ.  το δίκτυο ύδρευσης  είναι παμπάλαιο και οι σωλήνες του σκουριασμένοι. Συχνά σπάζουν και πλημμυρίζουν οι δρόμοι και μολύνεται και το νερό που πίνομε. Και άλλα ακόμη.

Αυτά συμβαίνουν  κυρίως όχι από αδιαφορία ή ανικανότητα της αυτοδιοίκησης, αλλά εξαιτίας έλλειψης χρημάτων. Διότι οι  Δήμοι,  ιδίως μετά από την επάνω από 60% περικοπή  της χρηματοδότησής τους  από το κράτος και μετά από τον αποκλεισμό τους  από τη διαχείριση  πόρων του ΕΣΠΑ, αναγκάζονται να μειώσουν επικίνδυνα  τις  δαπάνες για έργα.

Αυτά τώρα τα λειψά χρήματα των  Δήμων (λεφτά των δημοτών για τον δικό τους τόπο) η κυβέρνηση των ανικάνων  τα έβαλε πάλι στο μάτι  και με πονηρό τρόπο θέλει πάλι να τους τα πάρει. Το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  στις  13.9.2017 εξέδωσε το έγγραφο  2/66965ΔΛΔ για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων  των Δήμων  στην Τράπεζα της  Ελλάδος, από όπου  προφανώς ο κ. Τσίπρας  σκοπεύει να τα μαζέψει  για να παρουσιάσει πάλι  ψεύτικα πλεονάσματα στο τέλος της  χρονιάς.

Ψευτιά πάλι και απάτη. Ενοχή, ντροπή δεν αισθάνονται;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει