Καλά… Χριστούγεννα για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές

279

Μετασεισμοί στη Γερμανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα! Μάλιστα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Μέρκελ ξέρει καλά πως ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» θα ήταν αρκετά δύσκολος. Αντιθέτως, το να συνεχίσει τη  συνεργασία της με τον μεγάλο συνασπισμό «GroKo» δεν θα ήταν τόσο μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνησή της.

Τα προγράμματα των τριών κομμάτων που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Tζαμάικα» παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στα πολιτικά τους προγράμματα την ώρα που μόλις το 23% των Γερμανών εγκρίνει μία τέτοια συνεργασία. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπέρ τάσσεται το 31% των Χριστιανοδημοκρατών, το 42% των Σοσιαλδημοκρατών και το 38% των Πρασίνων. Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από τη δήλωση του Σουλτς ότι το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση, μία νέα συνεργασία CDU-SPD θα βόλευε τη Μέρκελ. Οι έδρες του CDU και του SPD είναι συνολικά 386, 40 δηλαδή πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (346) ενώ με μία συνεργασία του CDU, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων ο συνολικός αριθμός των εδρών θα ήταν ελαφρώς μικρότερος.

Χρυσή τομή

Ένας μαυρο- κιτρινο-πράσινος συνασπισμός- από τα χρώματα της Τζαμάικα-, πιθανότατα να είναι η λύση για τη Μέρκελ, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Πρόκειται για μία ήδη δοκιμασμένη «συνταγή» τουλάχιστον σε τρία κρατίδια της Γερμανίας.

Μετά το Σλέσβιχ Χόλσταϊν και τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, και στο Βερολίνο, Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν.

Ένας «σχηματισμός Τζαμάικα» -από τα χρώματα της σημαίας και των κομμάτων-, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο χρώμα), των Ελεύθερων Δημοκρατών (κίτρινο χρώμα) και των Πρασίνων (πράσινο χρώμα) θα έλυνε τα χέρια στη Γερμανίδα καγκελάριο για να έχει ισχυρό λόγο στη «Bundestag». Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, έχει δώσει πνοή στο κόμμα του αφού το επανέφερε στην ενεργό πολιτική σκηνή της Γερμανίας ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Οτζντεμίρ θεωρείται ο θεμέλιος λίθος του κόμματος.

-Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να ανοίξουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες αλλά και να εγκαταλείψουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, δύο παράμετροι που πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τα κόμματα των Πρασίνων και των Ελεύεθρων Δημοκρατών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, κατά συνέπεια η οικονομική πολιτική του Βερολίνου είναι προδιαγεγραμμένη. Αρκεί βέβαια ο Σόιμπλε να παραμείνει στη θέση του.

– Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών το οποίο επιστρέφει θριαμβευτικά στην Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή) είχε ζητήσει προεκλογικά την… καρέκλα του Σόιμπλε αν τελικά καθόταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

-Το κόμμα των Πρασίνων, με επικεφαλής τον Τζεμ Οζντεμίρ, τουρκικής καταγωγής, δημιουργήθηκε από μία δεξαμενή κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ‘80 τα οποία διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων, την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, τον τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει