Ο καθηγητής γνώριζε την αξία των αρχαίων πατημασιών : ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ “Π”

726

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε δώσει πριν λίγες ημέρες σε ηλεκτρονική εφημερίδα της Κρήτης ο 55χρονος καθηγητής, που κατηγορείται ότι έκλεψε τα απολιθώματα βάδισης προγόνου του ανθρώπου ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν ήξερε την επιστημονική και αρχαιολογική τους αξίας και τα πήρε για να διακοσμήσει το τζάκι του!

Στη συνέντευξη ο ίδιος αναφέρεται ως «ο Κισαμίτης που επισκεπτόταν συνέχεια την περιοχή ήταν αυτός που παρατήρησε τα πρώτα σημάδια του Τράχηλα που έμελλε να γίνουν παγκοσμίως γνωστά»

Στη συνέντευξή του είχε πει:  «Μια μέρα ήρθε ένας Πολωνός τουρίστας που σπούδαζε αρχαιολόγος στο επάγγελμα και με την ευκαιρία τού έδειξα κάτι ίχνη από πατημασιές, παλαιολιθώματα που είχα παρατηρήσει από μικρός. Έκθαμβος και έκπληκτος ο τότε φοιτητής μού είπε ότι είναι πολλών – πολλών χρόνων.

Ξανάρθε ο Πολωνός μετά από 10 χρόνια (σ.σ η πρώτη συνάντησή τους ήταν αρχές της δεκαετίας του 2000) περίπου, έφερε συνεργεία ολόκληρα με αρχαιολόγους – παλαιοντολόγους. Περίφραξαν το σημείο που ήταν τα ίχνη των πατημασιών με πλέγμα και με την άδεια του Δήμου. Την επόμενη χρονιά τα ξήλωσαν με ειδική μέθοδο και είπαν ότι τα έβαζαν σε κάποιο μουσείο».

Ο 55χρονος πάντως, ο οποίος αναμένει την κλήση του εισαγγελέα, επιμένει, αν και οι επιστήμονες που εργάζονται στην περιοχή τον διαψεύδουν, ότι τα απολιθώματα τα είχε μαζέψει πριν αρκετά χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν τα έκλεψε για να τα πουλήσει σε κυκλώματα και πως του έστησε παγίδα η πρώην σύζυγός του για να τον εκδικηθεί.

«Τα μάζεψα με τη σύζυγό μου πριν τέσσερα χρόνια. Ψάχναμε κοχύλια, πετραδάκια κι άλλα διακοσμητικά από τις παραλίες . Τα είδαμε, μας άρεσαν και τα πήραμε. Δεν τα βρήκαμε τώρα. Τα θέλαμε για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας. Μάλιστα έψαχνα αστερίες και διακοσμητικά μπουκάλια για να φαίνονται πιο ωραία! Δεν είχα ιδέα για το τι πρόκειται»

Όπως γράψαμε χθες, ο 55χρονος ισχυρίζεται ότι η εν διαστάσει σύζυγός του έκανε την καταγγελία στην Αστυνομία για να τον μπλέξει, επειδή δεν έχουν καλές σχέσεις. Ωστόσο, σε ερώτησή μας εάν έχει αποδείξεις ότι τα είχε τόσα χρόνια – οι ερευνητές λένε ότι αποσπάστηκαν πρόσφατα- ο ίδιος λέει ότι τα έβλεπαν οι γονείς του που τα είχε εκθέσει στο σπίτι του.

«Στο σπίτι δεν έμπαιναν άλλα άτομα, πέρα από τους γονείς μου. Δεν έχω φωτογραφίες που να δείχνουν ότι τα είχα πολύ καιρό. Εμείς τα βρήκαμε με τη σύζυγό μου και τα πήραμε γιατί μας άρεσαν. Ο χώρος ήταν αφύλακτος. Εάν ήταν τόσο σημαντικά γιατί δεν προστατευόταν ο χώρος; Ορκίζομαι στα παιδιά μου, ότι λέω αλήθεια. Θα μπλέξω άδικα και πρέπει να βγάλω τη ρετσινιά από πάνω μου».

Αστυνομικοί έφτασαν στην ταυτότητά του μετά από πληροφόρηση που είχαν.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρήκαν ένα από τα τμήματα που είχαν αφαιρεθεί.

Αστυνομικοί από την Κρήτη επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του και αφού ενημερώθηκαν από τον ίδιο ότι βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα, του ζήτησαν να μεταβεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα.

Εξεταζόμενος υπέδειξε στους αστυνομικούς την αγροτική περιοχή στην οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι τμήματα πλάκας με αποτυπώματα βάδισης, που είχε μεταφέρει από τα Χανιά

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος, ο εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος, ενώ η δικογραφία, που ξεκίνησε να σχηματίζεται με τη την παρουσία του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, θα διαβιβαστεί στις διωκτικές Αρχές των Χανίων, για συνέχιση της προανάκρισης από το Α.Τ Κισσάμου. Τα κατασχεθέντα πειστήρια εστάλησαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει