Παρέμβαση για τη μελισσοκομία

661

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με τη μελισσοκομία στην Κρήτη τόσο στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, όσο και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τα αντίστοιχα κομματικά όργανα, ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης.

«Το μέλι και τα λοιπά προϊόντα της μελισσοκομίας (γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί) αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης με τεράστια διατροφική και οικονομική αξία για το νησί. Η Κρήτη κατέχει την πρωτιά στον ελλαδικό χώρο όσον αφορά τη μελισσοχωρητικότητα αλλά και την παραγωγή εξαιρετικού μελιού.

Κατ’ επέκταση η μελισσοκομία αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα που συμβάλλει όχι μόνο με σημαντικούς οικονομικούς πόρους αλλά και στη βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με την έναρξη της οικονομικής κρίσης σημαντικός αριθμός νέων ανέργων στράφηκε στη μελισσοκομία ως αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα» αναφέρει και συνεχίζει:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία σήμερα στην Κρήτη είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές διάθεσης, συνεπικουρούμενες από τη ραγδαία αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα και άμεσος κίνδυνος για το κρητικό μέλι αποτελούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμφιβόλου ποιότητας φτηνών μελιών από τρίτες χώρες (όπως η Βουλγαρία και η Κίνα), τα οποία κατακλύζουν την εγχώρια αγορά αλλά και χώρους εστίασης και ξενοδοχεία εξοβελίζοντας το κρητικό μέλι, σε πολλές περιπτώσεις βαπτιζόμενα ως κρητικά μέλια.

Προτάσεις οι οποίες μπορούν να διαφυλάξουν και να διασφαλίσουν το μέλλον της κρητικής μελισσοκομίας είναι οι κάτωθι:
Η ταυτοποίηση του κρητικού μελιού ως προς τη βοτανολογική και γεωγραφικής του προέλευση και η στήριξη της πολιτείας για αίτηση Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε κρητικό μέλι. Δημιουργία «BRAND NAME» κρητικού μελιού.

Μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας nosema cerana που απειλεί την μέλισσα με εξάλειψη, με τεράστιες συνέπειες για όλο το οικοσύστημα της Κρήτης (αφού αποτελεί φυσικό επικονιαστή των καλλιεργούμενων και δασικών φυτών) και έμπρακτη στήριξη από την πολιτεία συμπεριλαμβάνοντας τις ζημιές από τη συγκεκριμένη ασθένεια στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι μελισσοκόμοι που πλήττονται.

Να προστατευτεί η μελισσοκομική χλωρίδα, καθώς και να διαφυλαχτεί το δικαίωμα πρόσβασης του μελισσοκόμου στα δάση και τους μελισσότοπους. Να προστατευτούν τα δάση και οι θυμαρότοποι από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές. Να χαρακτηριστούν περιοχές ως μελισσοκομικές ζώνες.
Αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά, οι επιχειρήσεις που τυποποιούν μέλια να αναγράφουν στις συσκευασίες τον τόπο προέλευσης του μελιού και τον παραγωγό.

Η μελισσοκομία να ενταχθεί στα προγράμματα ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθεί μητρώο επαγγελματιών μελισσοκόμων Κρήτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει