Νέα αύξηση για τα αγροτικά εφόδια!

346

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση όσο αφορά στα μέτρα που θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα. Μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο, είχε προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή των αγροτικών εφοδίων στο 13% από 24%, κάτι που είχε γίνει μετά από αγώνες των παραγωγών.

Σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί και πάλι σε αγροτικά εφόδια, όπως τα λιπάσματα, τις συσκευασμένες ζωοτροφές, τα φυτοπροστατευτικά, τα κτηνοτροφικά φυτά, καθώς και ζώντα ζώα όπως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή.

«Αυτή η κίνηση θα αυξήσει άμεσα το κόστος παραγωγής πάνω από 10% », τονίζει στην «Π» ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, κ. Γιώργος Τζωρτζάκης. Όπως αναφέρει, η μείωση του ΦΠΑ είχε γίνει μετά από σειρά παρεμβάσεων του αγροτικού κόσμου. «Η ανικανότητα της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Πέρασαν το μέτρο με προχειρότητα και τώρα το παίρνουν πίσω. Παίζουν με την αγροτική παραγωγή της χώρας», υποστηρίζει ο κ. Τζωρτζάκης.

Σε ερώτηση της «Π» αν σήμερα ένας παραγωγός είναι σε θέση να καλύψει το κόστος παραγωγής του, απαντά πως αυτό δεν είναι πλέον δυνατό, αφού το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρει πως με τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, δεν υπάρχει προοπτική για καμία αγροτική εκμετάλλευση.

Σημειώνεται πως σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ θα γίνει σύσκεψη αγροτικών φορέων από όλη την Κρήτη, προκειμένου να αποφασιστεί τι στάση θα τηρήσει ο κλάδος εν όψει της καθόδου του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο την ερχόμενη βδομάδα.

Ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφέρει πως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια δεν έδινε ιδιαίτερη «ανάσα» στους αγρότες, παρείχε μονάχα μία μικρή ρευστότητα στην αγορά. «Η χώρα είναι υπό κατοχή», λέει με νόημα και κάνει λόγο για εξολόθρευση του παραγωγού. Κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια, αφού προχώρησε σε μία κίνηση «στο πόδι».
«Γελοιοποιούνται», υποστηρίζει, ενώ προσθέτει ότι οι περισσότεροι αγρότες είναι χρεωμένοι, για παράδειγμα πάνω από το 70% χρωστάει στον ΕΦΚΑ. Τέλος, θεωρεί πως υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή οι περιουσίες του κόσμου να καταλήξουν σε ξένα funds.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει