ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Σελίδες της ιστορίας του Ηρακλείου

302

Τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του Ηρακλείου, του Rabdh el Khandak, του Χάνδακα, της Κάντια, του Μεγάλου Κάστρου θα γυρίσουν πίσω ειδικοί επιστήμονες και θα διώξουν τη σκόνη του χρόνου από πάνω τους, για να θυμηθούμε αυτό που κάποτε υπήρξε η πόλη μας.

Στην πόλη αυτή είναι αφιερωμένη η ημερίδα, «Ηράκλειο, η πόλη των 5+1 πολιτισμών» , που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο πλαίσιο του 3ο ομόνυμου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου.

Ομιλητές θα είναι οι: Νένα Γαλανίδου, Μαρία Καλογεράκη, Γεώργιος Τζωράκης, Λιάνα Σταρίδα, Αντώνης Καρτσάκης, Τανζού Ιζμπέκ.
Τι να κρύβει, άραγε, ένα λιμάνι που κουβαλά 7.000 χρόνια ιστορίας; Τι έχει να διηγηθεί μια πόλη που την ξεκίνησαν στους νεολιθικούς χρόνους ταπεινοί γεωργοί, την έφτασαν στα πέρατα της Μεσογείου Μινωίτες ταξιδευτές, τη δήωσαν πειρατές και κουρσάροι, την εποίκησαν δόγηδες ευγενείς και για την κατάληψή της στοιχημάτισαν υπερφίαλοι κατακτητές από την Ανατολή;

Μια πόλη που είχε την τύχη να είναι δίπλα στο λίκνο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, να γεννήσει την Κρητική Αναγέννηση και να υποστεί τη μακρότερη πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία; Μια πόλη που αλλαξοπίστησε και ανένηψε, που έλαμψε και σκοτείνιασε πολλές φορές στα τόσα χρόνια ζωής της; Κάτω από την όψη των σύγχρονων πολυκατοικιών της, οι σελίδες της ιστορίας της καλά κρυμμένες, αναζητούν τρόπο να φανερώσουν την ύπαρξη τους, να φωνάξουν ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν.

Σπαράγματα της ιστορίας της, νησίδες αδόμητου τοπίου, κρήνες, τείχη, επιγραφές –μικρά δείγματα του παρελθόντος της- επιθυμούν να δηλώσουν μια μακρά και σημαντική διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.

Η εκδήλωση θα κλείσει με το μουσικό σχήμα ΔίςΤροπον. Ο Μιχάλης Σταυρακάκης-τραγούδι, μαντολίνο, πολίτικο λαούτο, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης-λύρες και τραγούδι, ο Νίκος Μαστοράκης-κλασικό μπάσο και κιθάρα και ο Αλέξης Νόνης-κρουστά, θα μας χαρίσουν μουσικές και τραγούδια γεμάτα Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει