Άνω κάτω η ύπαιθρος με τα “κανονάκια”

658

Τα “κανονάκια” απομακρύνουν τα πουλιά, αλλά προκαλούν θόρυβο και ζημιά στο περιβάλλον. Αυτό καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής Σκαλανίου και Πατσίδων.

“Δεν αντέχουμε” λένε και καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.

Στην αναφορά τους αναφέρουν:
“Με την παρούσα επιστολή, αναφέρουμε στην υπηρεσία σας το φλέγον θέμα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας λόγω του έντονου θορύβου που δημιουργούν οι συσκευές κρότου (κανονάκια) τώρα και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι περιοχές που πλήττονται (αυτές που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε) είναι: Σκαλάνι, Πατσίδες, Βασιλειές.

Εμείς αναφερόμαστε στην ευρύτερη περιοχή Σκαλανίου όπου κατά την θερινή περίοδο και συγκεκριμένα κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών (από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο), γίνεται από κάποιους παραγωγούς χρήση ειδικών “κανονιών” που προκαλούν συνεχείς (κάθε 20″ περίπου) εκπυρσοκροτήσεις με σκοπό την απομάκρυνση πουλιών και ποντικών από τις καλλιέργειές τους.

Οι εκπυρσοκροτήσεις προκαλούν εκκωφαντικό κρότο σαν από κανόνι.

Το αποτέλεσμα της χρήσης πολλών τέτοιων μηχανισμών είναι να δημιουργείται έντονος κρότος κάθε 20 δευτερόλεπτα περίπου, σε 24ωρη βάση.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η διαβίωση ημών που είχαμε την “ατυχία” να μένουμε σε κοντινή απόσταση από τα συγκεκριμένα αμπέλια.

Σε βεράντες, μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους δεν μπορούμε να μείνουμε και έτσι μέσα στο καλοκαίρι είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια με κλειστά παράθυρα λόγω του εκκωφαντικού θορύβου.

Αποτέλεσμα οι αρνητικές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία μας, όπως και οι οικονομικές συνέπειες αφού είναι αδύνατον για κάποιους ενοικιαστές να επιλέξουν την συγκεκριμένη περιοχή. Η χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής στους κατοίκους και στα παιδιά που διαμένουν σε κοντινή απόσταση.

Σημειώσατε ότι οι κατοικίες μας έχουν νόμιμη άδεια και έχουν κτιστεί εδώ και δεκαετίες.

Επισημαίνουμε ότι βλάπτεται το περιβάλλον, καθώς εκδιώκονται τα πουλιά βίαια από τον φυσικό τους χώρο, με αποτέλεσμα την διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή.
Η απουσία πουλιών επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αύξηση εντόμων που με την σειρά τους βλάπτουν τις καλλιέργειες με τελικό αποτέλεσμα τη χρήση δηλητηρίων από τους γεωργούς.

Επίσης πολλοί κάτοικοι έχουν απομακρύνει τα ζώα τους, συγκεκριμένα τα σκυλιά τους μακριά από τα σπίτια τους, διότι τρομάζουν και ενοχλούν με τη σειρά τους τους κατοίκους.
Τέλος αναρωτιόμαστε για την νομιμότητα αυτών των συσκευών και τη χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές.

Σημειώσατε ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές.
Τους ρωτήσαμε και απήντησαν ότι τα πουλιά έχουν συνηθίσει ήδη το θόρυβο και έτσι το αποτέλεσμα της χρήσης των συσκευών δεν είναι το αναμενόμενο.

Ίσως επιτυγχάνεται μόνο κατά 20%.
Αλήθεια αξίζει όλο αυτό για 20% επιτυχία;

Καταθέτουμε επώνυμα την καταγγελία μας και ζητούμε πρωτοκόλληση του αιτήματός μας, καθώς και την έγγραφη απάντησή σας για άμεση επίλυση του προβλήματος.

Ακολουθούν υπογραφές των κατοίκων

Ευχαριστούμε
Οι πληγέντες κάτοικοι”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει