Ανακύκλωση: Ένα βήμα πριν την ενηλικίωσή της

175

Ήταν πριν από 17 χρόνια όταν άρχισε να μπαίνει σιγά – σιγά στη ζωή μας η ανακύκλωση.
Δειλά-έως και επιφυλακτικά -στην αρχή, οι πρακτικές που εφάρμοζαν από το 1990 οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, γίνονταν χρόνο με τον χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι και της δικής μας καθημερινότητας.

Τότε, λίγο η «μόδα», λίγο η ευαισθητοποίηση των σκεπτόμενων, περιβαλλοντικά ενημερωμένων πολιτών, έδωσαν το στίγμα στην αυγή μιας νέας εποχής: Της εποχής της ανακύκλωσης!

Αυτό που καταφέραμε με τα χρόνια είναι η τότε «νέα συνήθεια» να γίνει καθημερινή ουσιώδης κίνηση για όλο και περισσότερους πολίτες. 17 χρόνια μετά, έχουμε όλοι καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το να διαχειρίζεσαι ορθολογικά τα απορρίμματά σου σε έναν αειφόρο κύκλο παραγωγής νέων προϊόντων.

Το κεφάλαιο αυτό «τοκίζεται» όλα αυτά τα χρόνια υπέρ των τοπικών κοινωνιών, που προσπαθούν να συμβάλλουν στη διαχείριση απορριμμάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως «σκουπίδια», αλλά ως υλικά προς ανακύκλωση.
Αυτό το πλαίσιο ενισχύει και ο Δήμος Ηρακλείου, με μια σειρά παρεμβάσεων που κατατάσσουν το Ηράκλειο στην κορυφή των Δήμων όλης της Ελλάδας.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας περιόδου:

•Οι μπλε κώδωνες – Νέο ρεύμα για το Ηράκλειο, ανακύκλωσης γυαλιού.
•Ο κίτρινοι κάδοι – Επίσης νέο ρεύμα για την πόλη, ανακύκλωσης χαρτιού.
• Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων σακουλών (φιλμ) και η μετατροπή τους με πολύ χαμηλό κόστος σε μαύρους σάκους απορριμμάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας.
•Η επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου των μπλε κάδων και το νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης.
•Η συνεργασία με το Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου για την τοποθέτηση μεγάλων κάδων περιαστικά της πόλης, με στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα των μεγάλων παραγωγών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Σκοπός των παραπάνω δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Δήμου Ηρακλείου στην ανακύκλωση. Βασικός στόχος είναι να αξιοποιηθεί εντός της Κρήτης η παραγόμενη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, για να έχουμε ισόρροπη διαχείριση των πόρων. Στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης στον οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια.

Και με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας συμμετέχουν ενεργά, έχουν διάθεση και είναι πλέον σχετικά έμπειροι στην ανακύκλωση – πάντα φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – αλλά και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ευελπιστούμε σε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την εθνική μας οικονομία, τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να δώσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία στους πολίτες της Κρήτης να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια ακόμα περισσότερο. Αυτό και θα πράξουμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει