“Κράχτης” των στρατηγικών επενδύσεων η Κρήτη

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

350

Μετά το φιάσκο στις Σκουριές, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται με τη μεγάλη επένδυση στην Κρήτη! Πρόκειται για την επένδυση  ύψους 408 εκ. ευρώ της Mirum Hellas, στον Άγιο Νικόλαο που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Βιτάλι Μπορίσοφ.

Η επένδυση όπως έχει γράψει η “Π”, έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, στις 4 Αυγούστου 2017 και αναμένεται να λειτουργήσει ως μία οικονομική «ανάσα» στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε «πολύ ευτυχής για την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία με την συμπαράσταση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενέκρινε την επένδυσή μου προκειμένου να προχωρήσει με τη fast track διαδικασία».

Οι κ.κ. Μπορίσοφ και Παπαδημητρίου
Οι κ.κ. Μπορίσοφ και Παπαδημητρίου

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις. Συγκεκριμένα,  ως προς τον τομέα των  επενδύσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική και το οικονομικό κλίμα στη Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εύφορο. “Το γεγονός ότι έγινα στρατηγικός επενδυτής με αυτή την κυβέρνηση τα λέει όλα”, είπε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι «αναμφίβολα θα προσκαλούσα και άλλους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βίωσα κι εγώ ως επιχειρηματίας την άνοδο και την κάθοδο της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω πως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε στην Ελλάδα».

Η επένδυση

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, σπα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας στον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Το επενδυτικό αυτό έργο προβλέπεται να επιφέρει μια σειρά από άμεσες και έμμεσες θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης.

Παράλληλα, ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Πρόκειται για το σχέδιο “Elounda Hills” στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης της κοινοπραξίας “MIRUM HELLAS” που προβλέπει τη δημιουργία 380 κατοικιών, τριών 5άστερων ξενοδοχείων, και άλλων υποδομών όπως μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

Η επένδυση της Mirum Αναπτυξιακή Α.Ε. θα είναι η δεύτερη τουριστική που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων μετά την επένδυση στο Τοπλού.

Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία, η οποία έκτοτε προωθεί τις εγκρίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο έχοντας ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών γνωστού στην Ελούντα ως Tsifliki Villas. Οι πρώτες βίλες έχουν ήδη πουληθεί, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η οποία θα προχωρήσει εφόσον το έργο εξασφαλίσει τον βασικό όγκο των αδειοδοτήσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει