Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο δύσκολος Σεπτέμβρης του Χ.Α.Α.

87

Επέστρεψε στα επίπεδα των 810 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από δύο ημέρες ανοδικής αντίδρασης εν μέσω βελτίωσης του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από την πλειονότητα των τίτλων που είχαν πιεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,58% κλείνοντας στις 810,75 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 806,47 (+0,05%) και των 811,76 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 41,8 εκατ. τεμάχια.

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας δύσκολος μήνας για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία βλέπει κρίσιμα μέτωπα να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς οι προοπτικές να δείχνουν ότι μπορεί να κλείσουν εύκολα. Μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από τις στρατηγικές των πιστωτών που ήδη έχουν αρχίσει να εξελίσσουν τη ρητορική τους υπέρ ή κατά της Ελλάδος.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα οι θεσμοί αναμένεται να περάσουν, από διπλό “τεστ” τις Ελληνικές τράπεζες, εξετάζοντας σε πρώτη φάση την πρόοδο σε επίπεδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και το περιβάλλον που διαμορφώνεται σχετικά με τη χαλάρωση των capital controls, και σε δεύτερη φάση, την ενημέρωση των “Θεσμών” για την εκκίνηση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στις διεθνείς αγορές οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν το ράλι της Δευτέρας με τη Wall Street να φτάνει εκ νέου σε νέα υψηλά. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου ενώ ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός. Στα ίδια επίπεδα και το πετρέλαιο μετά το πέρας του τυφώνα Ίρμα που τελικά αποδείχθηκε λιγότερο καταστροφικός από ότι αναμενόταν.
Υποχώρησαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει