Ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο

ΤΟ MD’s QUARTET ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ”

143

Με μια συναυλία αφιερωμένη στις μουσικές της Μεσογείου από τους από τους MD’s Quartet συνεχίζεται σήμερα στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» το 3ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Θα παρουσιαστούν παραδοσιακές και αυθεντικές μελωδίες της Μεσογείου, με αφιέρωμα στο ιταλικό και στο κρητικό ρεπερτόριο.

Και πάλι η Μεσόγειος, που εύστοχα έλαβε αυτήν την ονομασία, αφού περίκλειστη από τρεις ηπείρους αποτελεί επί αιώνες έναν θαλάσσιο πολυταξιδεμένο δρόμο. Κλίμα και μορφολογία εδάφους περίπου ίδια από τις ακτές της Προβηγκίας έως τα βόρεια της αφρικανικής ηπείρου και από το Γιβραλτάρ έως τις ακτές της Μικρασίας.

Ελιά και αμπέλι, απέραντο γαλάζιο, δίχτυα ψαράδων και κρασί, λαοί με διαφορετικό ταμπεραμέντο – μεσογειακό το αποκαλούν οι βόρειοι. Και μουσική με λύρες και λαούτα, σάζι, κρουστά και μαντολίνα, με κιθάρες, μα και χοροί κυκλικοί, περιστρεφόμενοι, πυρρίχιοι, ταραντέλες, φλαμέγκο.

Όλα έχουν προκύψει μέσα από υπόγειες διαδρομές που καλά κρατούν, από την προϊστορία μέχρι σήμερα και αποτελούν τις γέφυρες ανάμεσα σε κουλτούρες και λαούς.

Αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες, με επίκεντρο την Κρήτη και την Ιταλία, από MD’s Quartet, με τον Massimo Devitor, τον Francesco Zanin, τον Giulio Scaramella και τον Gian Andrea Garancini.

Παράλληλα, ιταλικά και αγγλικά τραγούδια άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονα ελληνικά, φτιάχνουν ένα ψηφιδωτό πρωτότυπο και ευχάριστο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει