Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

259

Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, καθώς φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έχει ανησυχήσει τους γιατρούς.

ο αναπλ. διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης ΦανουργιάκηςΟ Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενημέρωση του κόσμου, ενώ ο αναπλ. διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης τονίζει ότι σε όλους πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν μεταδοτικά νοσήματα και προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Για το θέμα, η ΔΥΠΕ Κρήτης σε ανακοίνωσή της έχει υπογραμμίσει: “Πρέπει να τονιστεί ότι η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού κυρίως πληθυσμού της χώρας μας είναι της τάξης του 95 – 97% για τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα, γεγονός που οδηγεί σε γενική ανοσοποίηση του πληθυσμού, πίσω από την οποία «οχυρώνονται» τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Αν αυτός ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από ένα κρίσιμο όριο, τότε χάνεται ο «φραγμός ανοσοποίησης» του πληθυσμού και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς κρουσμάτων, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μεταξύ άλλων σημειώνει: “Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους.

Η ιλαρά, μία ξεχασμένη νόσος για πολλά χρόνια η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών, φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει