Αεροδρόμιο στο Καστέλλι: Μην ξεχνάτε τον Μέγα Νίκο Καζαντζάκη

5.240

Σκέφτηκα και πάλι την υπόθεση του αεροδρομίου και το πώς σκέπτονται οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στα κέντρα επηρεασμού και λήψης των αποφάσεων, με αφορμή την αναφορά στην απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη στο χθεσινό “Το Στίγμα της Ημέρας: Να σταματήσουμε την ντροπή της Κρήτης” στην ΠΑΤΡΙΣ, του έμπειρου δημοσιογράφου Κώστα Μπογδανίδη.

Ιδιαίτερα στα σημεία “…τι κάνουμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που μοιάζει με σηψαιμία. Σαπίζουν όλα, δεν υπάρχει ζωή μέσα κι εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία. Δεν έχουμε πάρει χαμπάρι… Κυριαρχούν ο ωχαδερφισμός, η αδιαφορία, γιατί αφορά “άλλους”, κι όχι εμάς… Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τακτική όλοι μας…”.

Είναι πράγματι ντροπή για την Κρήτη και το ελληνικό Κράτος ότι έγινε απαγωγή ενός ανθρώπου, η οποία διαρκεί μάλιστα και τόσο καιρό, ο οποίος με την επιχείρησή του συνέβαλλε και συμβάλλει στη μείωση του ελληνικού χρέους και της ανεργίας, παράγοντας ενδογενή πλούτο, προσφέροντας θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις εξαγωγές και μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισαγωγές.

Γιατί για μένα είναι ντροπή για όλους εκείνους που προωθούν ή αποδέχονται το ΕΓΚΛΗΜΑ που έχω ήδη καταγγείλει με τη βοήθεια της φιλόξενης ΠΑΤΡΙΣ, με την κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι και την καταστροφή της ευρύτερης περιοχής. Και το ένα και το άλλο με τρομάζουν γιατί μου αποδεικνύουν ότι είμαστε ως χώρα και ως λαός απροστάτευτοι και χωρίς ελπιδοφόρα πυξίδα για το μέλλον μας.

Μου αποδεικνύουν ότι η λογική και η νοοτροπία εκείνων που επηρεάζουν και παίρνουν τις αποφάσεις με τις οποίες χρεωκόπησαν τη χώρα και την “προίκισαν” με τα μνημόνια, συνεχίζεται. Συνεχίζεται η ανεπάρκεια και η ανικανότητα να σκεφτούν και να δράσουν ως πολίτες μιας χώρας και μέλη ενός λαού που μπορεί και που δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη θέση στον κόσμο, ως χώρα κυρίαρχη και όχι αποικία.

Τυφλοί, κωφάλλαλοι, ιδιοτελείς και ακατέργαστοι;
Το πολίτευμα της δημοκρατίας και η πολυφωνία κατακτήθηκε με θυσίες αίματος, φυλακίσεις, εκτοπίσεις και πολλών ειδών δεινά. Ολοι τιμούν τις θυσίες.Ποιοι όμως τις σέβονται και ακολουθούν τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν και πλήρωσαν οι ήρωες της ελευθερίας και οι οικογένειές τους;

Στην περίπτωση της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλλι οι αιρετοί μας εφήρμοσαν το “αποφασίζομε και διατάσσομε” της Χούντας των Συνταγματαρχών. Καμία μελέτη για το ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά για τον τόπο και τη χώρα με τη μεταφορά του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στο Καστέλλι. Καμία μελέτη για το ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων με τα οποία έχει προικιστεί η περιοχή από τη φύση, το πέρασμα του ανθρώπου, την ιστορία και το Θεό για όσουν πιστεύουν ή καμώνονται πως πιστεύουν στη θεϊκή δύναμη. Καμία ενημέρωση και ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής.

Καμία ενημέρωση για το ποιοι ωφελούνται. Ποιοι βλάπτονται και Γιατί; Μόνο προσπάθειες χειραγώγησης, εκμαυλισμού, πιέσεων, εκβιασμών και απειλών. Υπήρξα θύμα τους. Γιατί; Γιατί γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά συμπεριφέρονται ως ένα είδος “εταιρείας δολοφόνων”. Γιατί το κόμμα (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΣΥΡΙΖΑ και παρατρεχάμενοι) έχει πάντα δίκιο.

Γνωρίζουν και κρύβουν;
“Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της αειφόρου ανάπτυξης της Πεδιάδας” πάνω από δέκα χρόνια προσπαθεί μέσω ημερίδων, με καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς, και δημοσιεύσεων και blog συνεχούς ενημέρωσης, να αποδείξει το παράλογο και εγκληματικό της προσπάθειας μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στην Πεδιάδα.

Προσπαθεί να αναδείξει τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν για να σταματήσει αφενός η επιβάρυνση της ηχορρύπανσης στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα στην Αλικαρνασσό και αφετέρου να αξιοποιηθουν τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κατεξοχήν ειδικός για το θέμα Γιώργος Μαυραντωνάκης, αεροναυπηγός- μηχανικός, έχει κατ’επανάληψη και επί σειρά ετών καταθέσει κείμενα, ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μινώα Πεδιάδα με τα οποία επισημαίνονται οι καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και τις περιουσίες των ανθρώπων από την κατασκευή αεροδρομίου στην περιβαλλόμενη από βουνά περιοχή αυτή της Πεδιάδας του Μονοφατσίου και της ευρύτερης Οροπεδίου και των ορεινών όγκων της Δίκτης και των Αστερουσίων.

Ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου της Στουτγκάρδης, Γιάννης Στεφανάκης, έχει μιλήσει σε ημερίδα στο Καστέλλι και έχει γράψει για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν η περιβαντολλογική ρύπανση και ιδιαίτερα η κηροζινορρύπανση, στη φύση της ευρύτερης περιοχής και των ορεινών όγκων αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τι γράφει ο κ. Γιώργος Μαυραντωνάκης
Ενας κατ’εξοχήν ειδικός που όχι μόνο γνωρίζει τι λέει και τι γράφει, αλλά και που θα ήταν από τους πλέον ευνοημένους από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, λόγω της ενασχόλησης με αεροπορική εταιρεία, επεσήμανε κατ’επανάληψη όταν γινόταν συζήτηση για το αεροδρόμιο στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα-Πεδιάδα, στο οποίο είναι μέλος, τι θα συμβεί στην περιοχή.

Γράφει ο κ. Μαυραντωνάκης: “Μας λένε για μια γιγαντιαία επένδυση, που θα αλλάξει ριζικά τον τόπο. Από αγροτική περιοχή θα γίνει πύλη υποδοχής εκατομμυρίων επισκεπτών….Η αλήθεια είναι ότι για να ισχύσουν τα παραπάνω, ή πρέπει να διπλασιαστεί η διάρκεια της σεζόν ή να διπλασιαστούν τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου αφού οι τουρίστες που φτάνουν στο Ηράκλειο δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.

Αν όμως αυξηθούν τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου, ο τουρισμός θα μειωθεί, άρα η βιωσιμότητα του έργου αμφισβητείται. Ο ετήσιος τζίρος του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης εκτιμάται σε 55 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ενώ το νέο αεροδρόμιο θα χρειάζεται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει”.

Τι θα συμβεί στην περιοχή;
“Ξερίζωμα χιλιάδων καρποφόρων δένδρων. Τσιμεντοποίηση 10 χιλιάδων στρεμμάτων. Παραμόρφωση και απαξίωση της Πεδιάδας. Καταστροφή της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα με τους 265 χιλιάδες τόνους διοξείδιου του άνθρακα που θα διαχέονται ετησίως σε μια περιοχή που περιβάλλεται από όρη, σε συνδυασμό με τους καρκινογόνους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, τα οξείδια του θείου, τα οξείδια του άνθρακα κ.τλ (100 δηλητήρια συνολικά αναφέρονται ονομαστικά)…

Κι ενώ θα απαλλοτριωθούν 10.000 στρέμματα θα απαξιωθούν συγχρόνως 100.000 στρέμματα. Γιατί ενώ η διάχυση ρύπων από το υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου εμποδίζεται από τα βουνά νοτίως του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ρύπανση να την υφίσταται η θάλασσα, στο “λεκανοπέδιο” του Καστελλίου θα λειτουργήσει ενισχυτικά και στη ρύπανση και στον θόρυβο….”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραντωνάκη, η ετήσια λειτουργία του αεροδρομίου θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής με 265.000 τόνους διοξειδίου του ανθρακα και 3.000 τόνους δηλητήρια….

Ο κινητήρας ενός μεγάλου υδροπλάνου σε πλήρη ισχύ απογείωσης καταναλώνει 10 τόνους πετρέλαιο την ώρα!” Ποιες θα είναι οι επιτώσεις στις ζωές και στις περιουσίες των ανθρώπων; Ποιος θα αποζημιώσει τις απώλειες; Αποζημιώνεται μια αρωστημένη και ιδιαίτερα χαμένη ζωή.

Ενοχη σιωπή
Κι ενώ γνωρίζουν την αλήθεια-αλλιώς είναι ανεύθυνοι, αδίστακτοι και επικίνδυνοι ή εγκληματικά ανεπαρκείς, ανίκανοι και ράθυμοι να σκεφτούν, να προτείνουν και να τολμήσουν- αντί να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, την ενδογενή αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, το νησί και τη χώρα, σιωπούν ένοχα, τους προδίδουν και τους παραδίδουν ως ανυπεράσπιστη και εύκολη λεία στους ισχυρούς!

Ας μην εκπλησσόμαστε λοιπόν με το τι συμβαίνει με τον κ. Λεμπιδάκη. Με αυτή την νοοτροπία και αυτή τη λογική της αρπαχτής, της λεηλασίας και του “έτσι θέλω”, όπως έχω καταγγείλει σε δημοσιεύματά μου στην ΠΑΤΡΙΣ, είναι μάλλον φυσιολογικό!

Πού είναι το Κράτος Δικαίου και Ασφάλειας του Πολίτη; Πού είναι η Εκκλησία του “ου κλέψεις”, ου φονεύσεις, του “αγάπα τον πλησίον σου ως τον εαυτόν σου”; Η Εκκλησία που κάθε πρώτη του Σεπτέμβρη εκδίδει, εκπέμπει και διαβάζει στις Εκκλησίες διαγγέλματα -που στην πράξη ούτε φαίνεται ούτε αποδεικνύει ότι πιστεύει-υπέρ του Περιβάλλοντος; Πού είναι οι αιρετοί που ψηφίστηκαν για να οδηγήσουν ψηλά και μακρυά, λαό και χώρα κι όχι να τον αφοπλίσουν και να τον παραδώσουν ανυπεράσπιστο και προδωμένο στα ισχυρά συμφέροντα; Πού είναι ο καθένας από εμάς που σε κάθε ευκαιρία τιμά δήθεν του “πεσόντες υπέρ πατρίδας, ελευθερίας και διαχρονικών πανανθρώπινων αξιών”;
Υπάρχει ελπίδα
Κι όμως υπάρχει επλίδα. Γιατί εκτός από τους “υπηκόους” και τους ποικιλοτρόπως εξαγοράσιμους, εκμαυλισμένους και χειραγωγημένους πολίτες, και “κέντρα υπάρχουν κι αυτοί που δεν ξεχνούν τον Μέγα Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη “Ν’αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω”.
Ελάτε να τους ακούσετε και να γίνεται ένας μ’ αυτούς στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου της οδού Ανδρόγεω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει