Πολιτικός σάλος με την Eldorado Gold

292

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την Ελλάδα! Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς έκανε εκκληση στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός. Ο Τζορτζ Μπερνς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μακροπρόθεσμα η επένδυση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί. «Νομίζω ότι με διάλογο θα βρούμε λύση» είπε.

Ερωτηθείς για το χρόνο επιλογής από την εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της ανέφερε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, ενώ επίσης δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λιθογόμωσης, επίσης για την Ολυμπιάδα, καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Ο κ. Μπερνς κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί τους υπαλλήλους της εταιρείας και τι σημαίνει γι’ αυτούς η μη έκδοση αδειών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, στον οποίο έχει αποστείλει τρεις επιστολές χωρίς, όπως υποστήριξε, να λάβει απάντηση, και τον κ. Σταθάκη, για να βρεθεί μία αμοιβαία ικανοποιητική και επωφελή πορεία προς τα εμπρός για την επένδυση.

Σε ό,τι αφορά τους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται απευθείας στην εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσής τους, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, αναφέροντας ότι το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα.

Επίσης, είπε ότι η Eldorado έχει διαθέσει 2 δισ. δολλάρια για να εξαγοράσει τα μεταλλεία και 1 δισ. δολλάρια έχει επενδύσει τα πέντε χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. «Έχουμε θιγεί οικονομικά αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε αυτή τη φάση το μέγεθος των απωλιών. Εφόσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο τόσο στα Ελληνικά δικαστήρια όσο και στη διεθνή διαιτησία», ανέφερε.  Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Eldorado θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη επένδυση αν γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, είπε ότι ο ίδιος στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι η ετσιρεία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.

Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρεία πολιτικών θέσεων ή μίας ατζέντας που επιβάλλεται από μία ηχηρή μειονότητα».
Σάλος
Στο γεγονός ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας να βελτιωθεί το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στάθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε για το θέμα. Στις Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένοι από την αρνητική αυτή εξέλιξη, θεωρώντας ότι δεν βοηθάει τις προσπάθειες που καταβάλονται από τους θεσμούς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση επενδυτών παροτρύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν από χθες την είδηση που έχει φέρει νέο κύμα ταραχής στην επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Financial Times, New York Times, Fox News, τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press, ακόμα και οι Times της Ινδίας, φιλοξενούν την είδηση, επισημαίνοντας το αυτονόητο: Πως την ώρα που η Ελλάδα αναζητά επενδύσεις για να τη βγάλουν επιτέλους από το οικονομικό αδιέξοδο, «διώχνει» τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Το non paper και τα… “τσακίδια” του Καρανίκα

Με ένα νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στην αντιπολίτευση για την απόφαση της El Dorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. «Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη.

Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62» λέει το non paper που συνέταξαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Χωρίς να το λένε ευθέως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν σκιές ότι η αποχώρηση της El Dorado Gold μπορεί και να τους… διευκολύνει με το επιχείρημα ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση -δήθεν για πρώτη φορά- θέλει να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως «το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις», αλλά επίσης «το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση».

Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη χθες, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η θέση της εταιρείας El Dorado Gold, ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας. Χρησιμοποιώντας το προφίλ του στο facebook, ο Νίκος Καρανίκας, έστειλε… «στα τσακίδια» την ξένη εταιρεία, ευχόμενος παράλληλα «να μην στεριώσεις πουθενά»!

Στο ίδιο απίστευτο ύφος, και τουλάχιστον αντίθετο με εκείνο που ήθελε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πολύωρη συνέντευξή του στην ΔΕΘ, ο κ. Καρανίκας, συμβουλεύει μάλιστα τους κατοίκους της Χαλκιδικής να βγουν στο δρόμο και να «στηρίξουν» την απόφαση της εταιρείας, ώστε να την κάνει πραγματικότητα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου μία ώρα μετά την ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook, που είναι δημόσιο, η ανάρτηση «εξαφανίστηκε», χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση από τον κύριο Καρανίκα, για να… επανέλθει λίγο αργότερα, εμπλουτισμένη με ακόμα δύο φωτογραφίες και την αιτίαση του συμβούλου πως απλώς έκανε την ανάρτηση δημόσια από ιδιωτική.

Σε «γραμμή» Καρανίκα κινήθηκε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας El Dorado Gold .Έτσι, μετά τον σύμβουλο στρατηγικής του πρωθυπουργού, που… ευχήθηκε στην El Dorado να πάει «στα τσακίδια», σε ανάλογο ειρωνικό τόνο ήταν και η ανάρτηση του κ. Καραγιαννίδη στο Facebook, γράφοντας: «Στάσου! Μύγδαλα! Πού πας ελντοράντο?!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραγιαννίδης εκλέγεται σε μία περιοχή της χώρας όπου η ανεργία ανέρχεται στο 32%…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει