ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ: Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενίσχυση των αδύναμων και εκλογές το 2019

447

Το ενδεχόμενο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 82η ΔΕΘ μιλώντας παράλληλα για ένα σχέδιο ελάφρυνσης των φτωχότερων και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «με μεγάλη ταχύτητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» στην ώρα της του χρόνου, και ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αφορά συνολικά την επιτυχία της Ευρώπης».

Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Για ακόμη μία φορά υπογράμμισε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019» επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνη.

Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά το πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων είπε ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις»,  αλλά χαρακτήρισε τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα;

Σχέδιο για ελάφρυνση των φτωχότερων

Σε ερώτηση για το σύνθημα «το δίκαιο που έγινε πράξη», που χρησιμοποίησε χθες κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, απάντησε ότι λόγω της προοπτικής υψηλών ρυθμών ανάπτυξης δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του 3,5 του πλεονάσματος, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η λεγόμενη ψήφιση των αντιμέτρων το 2018 και το 2019.

«Είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016 είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος υποστήριξε πως «η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους που, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε».

Υπογράμμισε την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο. Και από το 2019 εν τέλει θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτί-στως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Μιλώντας για το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματι-κού Ταμείου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα τους χρέους «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ», αλλά και πως «δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο απ’έξω μετά από 2,5 χρόνια».

Για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις

Αναφερόμενος στο πεδίο της επιχειρηματικότητας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα». «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ», είπε.

Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα ισχυρίστηκε ότι η «θαρραλέα τοποθέτηση» του Γάλλου προέδρου «για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα τη στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις».
«Η επόμενη μέρα στη λογική συγκλίσεων»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και σχολίασε ότι «πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

«Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά.
Από τη μια έχουμε μια Δεξιά, μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». Για το ενδεχόμενο συνεργασιών σημείωσε το εξής:

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων, γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις και τον ρόλο της Κεντροαριστεράς είπε ότι «εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με τη Δεξιά ή με την Αριστερά».

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση.
«Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς, θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους, με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το πρόσφατο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε ότι προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχτηκε επιθέσεις. «Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού».
«Εκείνο που ενόχλησε ήταν μια παράγραφος για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου από το 2015 και μετά».

«Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τον συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα, εμπνέει και πείθει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις μέρες μας ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».
«Αν έχω μία φιλοδοξία, αυτή δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά σε ένα χρόνο αυτή η κυβέρνηση να έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν» σημείωσε.

ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σκληρά πυρά από την αντιπολίτευση

Με πολύ σκληρή κριτική, με επίκεντρο το ασφαλιστικό και την οικονομία, απαντά η αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Για «θράσος» μιλά η Ν.Δ., που κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έδωσε καμία απάντηση στους πολίτες. Η Δημοκρατική Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πνίγει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η Νέα Δημοκρατία

«Καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό για θράσος. Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει τα εξής: «Ειδικά για τα 100 δισ. που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους και τις περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τα capital controls, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητου, τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τα τεράστια χρέη του κράτους στους ιδιώτες, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την έλλειψη συνθηκών ασφάλειας των πολιτών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαπλοκή, τις συζητήσεις του υπουργού Άμυνας με ισοβίτη για ναρκωτικά, και τέλος, τις πανελλήνιες εξετάσεις που θα καταργούσε».

Και καταλήγει: «Για μία ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε με το θράσος του ότι είναι αστείο να φοράει το κοστούμι σοβαρού πρωθυπουργού».

Το ΠΑΣΟΚ

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι ο «κ. Τσίπρας σήμερα ξανάρχισε τις υποσχέσεις». Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός «διαβεβαιώνει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο ώς το 2060 και έχει εκχωρήσει για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία. Η κοροϊδία συνεχίζεται, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Η ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει την κριτική της στην υπερφορολόγηση και το ασφαλιστικό.
«Σήμερα μάθαμε από τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς μόλις πρόσφατα ο ίδιος ανακάλυψε την επιχειρηματικότητα. Είναι φανερό ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για την υπερφορολόγηση και το άδικο ασφαλιστικό που επιδεινώθηκαν με την κυβέρνηση του και πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Εδώ ισχύει το “αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”».

Με αφορμή τη δήλωση Τσίπρα ότι ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ρεύμα του αριστερού ευρωπαϊσμού, σημειώνει ότι το κυβερνών κόμμα «το 2015 με τις αυταπάτες και το δημοψήφισμα οδήγησε τη χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε.», ενώ όσον αφορά την Κεντροαριστερά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «δεν θέλει να κατανοήσει ότι η κεντροαριστερά έχει αυτοδύναμη στρατηγική με στόχο έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και θα οδηγήσει άμεσα σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό».

Το Ποτάμι

Στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Νέα συνθήματα, ίδια νοοτροπία» το γραφείο Τύπου του Ποταμιού υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός, αφότου του «τελείωσαν οι υποσχέσεις για επαναδιαπραγματεύσεις, μείωση χρέους και κακοί Ευρωπαίοι, άρχισε να χρησιμοποιεί νέες λέξεις γι αυτόν, όπως επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, καινοτομία. Αντιλαμβάνεται αυτές τις έννοιες ως συνθήματα. Την ίδια ώρα που μιλάει για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, κορυφαίοι υπουργοί του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στις μεγάλες επενδύσεις και δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μιλά για “διορθώσεις” και υπόσχεται παροχές και ελαφρύνσεις το 2019, όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, τα οποία έχει ήδη ψηφίσει. Θέλει όμως να συνεχίσει το εμπόριο ελπίδας, το οποίο τον έφερε στην εξουσία. Εσχάτως υιοθέτησε το προφίλ του σοσιαλδημοκράτη, ενώ συγκυβερνά αγκαλιά με την ακροδεξιά. Όσο και αν προσπαθεί να πείσει ότι άλλαξε».

Ο Βασίλης Λεβέντης

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι «συνεχίζει τα ωραία λόγια, τις παχιές κουβέντες, όπως και πριν από ένα χρόνο.
Είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε και δίκαια πράγματα, δεν είπε όμως πόσα άδικα έχει κάνει και σίγουρα είναι πολλά, όπως κόψιμο συντάξεων, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας και πολλά άλλα».

Όπως είπε, «ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν μόνοι τους να οδηγήσουν τη χώρα προς την έξοδο από τα μνημόνια. Η χώρα χρειάζεται μια συμπόρευση από 3-4 κόμματα για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα.
Φυσικά, κάποιοι, όπως η ΝΔ ονειρεύονται αυτοδυναμίες, αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα το χρωστάει στην κ. Γεννηματά που ψήφισε το μπόνους των 50 εδρών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει