ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ «ΙΡΜΑ» ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: Δύσκολες ώρες για την κρητική ομογένεια σε Φλόριντα και Μαϊάμι

849

Χιλιάδες ομογενείς, ανάμεσα τους και πολλοί Kρητικοί, πλήττονται από  τον «τερατώδη» τυφώνα Ίρμα που σφυροκοπά ανηλεώς από χθες την Φλόριντα των ΗΠΑ.

Αφού «ρούφηξε» τη θάλασσα στις Μπαχάμες και προκάλεσε βιβλικές καταστροφές στις Βρετανικές Παρθένες  νήσους, η Ίρμα, ισχυρότερη από ποτέ, απειλεί με τεράστιες καταστροφές πολλές περιοχές και πόλεις της Φλόριντα.

Ομογενείς από την Κρήτη που διαμένουν στο Μαϊάμι μετέφεραν ότι  η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Επέλεξαν να μην αφήσουν τα σπίτια τους, καθώς έχουν μαζί τους και ηλικιωμένους με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. «Δεν μπορούμε να βγούμε έξω, οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και δεν έχουμε ρεύμα» περιέγραψαν σε συγγενείς τους στην Κρήτη, εκτιμώντας ωστόσο ότι τα δύσκολα πέρασαν για τη δική τους περιοχή. Με βάση τις αρχικές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το Μαϊάμι θα βρεθεί στη δίνη του τυφώνα, γεγονός που ανάγκασε περισσότερα από 6 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κινούμενοι κυρίως προς τις νοτιοδυτικές ακτές.

ΤΥΦΩΝΑΣ «ΙΡΜΑ»

Αυτοί υπήρξαν και οι πιο άτυχοι καθώς στην προσπάθειά τους να βρεθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, βρέθηκαν στο μάτι του τυφώνα. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση ομογενή με καταγωγή από την Επισκοπή Ηρακλείου. Εγκατέλειψε το Μαϊάμι και κινήθηκε προς την πόλη Sarasota, από τις περιοχές που βρέθηκαν τελικά  στο επίκεντρο του τυφώνα.  

Όπως μας μετέφερε συγγενικό του πρόσωπο που παρέμεινε στο Μαϊάμι, ουσιαστικά εγκλωβίστηκε, καθώς όταν άλλαξαν τα δεδομένα, δεν είχε το χρονικό περιθώριο να επιστρέψει στη βάση του.

Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι  η Ίρμα θα συνεχίσει  το σαρωτικό πέρασμα της προς την Τάμπα. Σε κοντινή ακτίνα βρίσκεται το γνωστό ελληνικό χωριό TarponSprings.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έκανε λόγο για τον καταστροφικότερο τυφώνα που έχει χτυπήσει ποτέ τη Φλόριντα, με τα κύματα να φθάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν τα 4,5 μέτρα.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι θα ανέβει σημαντικά η στάθμη του νερού με τις πλημμύρες να είναι αναπόφευκτες.
Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στις επικοινωνίες.

Ακόμα και η αστυνομία στο Μαϊάμι κατέβασε ρολά αδυνατώντας υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες να κάνει τη δουλειά της, συστήνοντας στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και στα καταφύγια. Στους έρημους δρόμους οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, και …κυνηγοί τυφώνων όπως εκείνους που βλέπουμε σε ταινίες του Χόλυγουντ. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει