Πολεμικό κλίμα με την Κορέα

347

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε για μία ακόμη φορά την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του και όλα τα μέλη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση μετά την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε μάλιστα και πάνω από ιαπωνικά εδάφη, τα ξημερώματα της Τρίτης.
Όπως επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου «ο κόσμος κατανόησε πλήρως το νόημα του τελευταίου μηνύματος της Βόρειας Κορέας: Το καθεστώς (του Κιμ Γιονγκ Ουν) εξέφρασε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».

«Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα έθνη του κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.
Νωρίτερα χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σίνζο Άμπε συζήτησαν την τελευταία πρόκληση της Βόρειας Κορέας σε τηλεφωνική τους συνομιλία διάρκειας 40 λεπτών. Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Τύπο, μετά το πέρας της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στην Πιονγκγιάνκ μετά από αυτήν την «άνευ προηγουμένου απειλητική ενέργεια».

Τραμπ και Άμπε συμφώνησαν να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας. Επίσης, ο Τραμπ δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι «στηρίζει 100% την Ιαπωνία» και ότι θα υπερασπιστεί την άμυνά της.

Συναγερμός

Σε γενικό συναγερμό έχουν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις και υπηρεσίες στην ασιατική περιοχή γύρω από την κορεατική χερσόνησο, μετά και την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμοδίου τμήματος των Ηνωμένων Πολιτείων, ο βαλλιστικός πύραυλος που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, ήταν μέσης κλίμακας και όχι μακράς, όπως υποστηρίζει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει