ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Το ένοχο μυστικό πίσω από την κατσούνα

1.819

Υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ σοβαρό, που το βάζουμε κάτω από το χαλί

Για τις…αποδείξεις και το φορολογικό σύστημα ήθελα να γράψω, αλλά στην…κατσούνα κατέληξα. Μια σειρά από σοβαρά επεισόδια που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε πάλαι ποτέ ήσυχα χωριά της Κρήτης μάς βάζουν σε σκέψεις. Κυρίως για το πως όλα τα γεγονότα, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, οι απρέπειες, ακόμη και τα φονικά τροχαία στους δρόμους συνδέονται μεταξύ τους…
Τα τελευταία περιστατικά μαρτυρούν τι συμβαίνει στην Κρήτη.

Και δη στην ενδοχώρα της. Επεισόδια μεταξύ νέων ανθρώπων, κατσουνιές, κουτουλιές, μάτια να βγαίνουν, πόδια να ακρωτηριάζονται κι ένα ιδιότυπο νταβατζιλίκι, ενδυόμενο ψευτοπαληκαρισμό – καλυπτόμενος από το μαύρο υποκάμισο της παράδοσης- περιγράφουν το τοπίο μιας γκρίζας Κρήτης. Ανεπιθύμητης, αλλά υπαρκτής. Της άλλης πλευράς του φεγγαριού ,που τόσα χρόνια δεν θέλαμε να βλέπουμε, δεν ομολογούσαμε ότι υπάρχει.

Είναι η κακή νοοτροπία, είναι η ανατροφή μας, είναι η κοινωνική αφασία που μας οδηγεί σε αυτό το χάλι; Είναι, τα έχουμε πει. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ σοβαρό, που το βάζουμε κάτω από το χαλί –όχι, δεν είναι η οικονομική…κρίση, όπως θα έλεγε ένας περισπούδαστος αναλυτής.

Πριν από χρόνια ένας γνωστός καθηγητής που είχε εκπονήσει μια μελέτη το είχε εκμυστηρευθεί σχεδόν τρομοκρατημένος: «Θα το βρούμε μπροστά μας. Στην ενδοχώρα και σιγά σιγά σε όλο το νησί βλέπω ότι έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες η οινοποσία. Πίνουν πολύ. Νέοι άνθρωποι. Από νωρίς το πρωί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Έχουν γίνει αλκοολικοί και δεν το ξέρουν»
Υπερβολές; Έτσι, λέγαμε τότε. Σήμερα δικαιώνεται. Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε κυρίως τις μέρες της επίπλαστης ευμάρειας, εκείνο τον καιρό που «όλα ήταν εύκολα».

Το βλέπουμε καθημερινά, το διαπιστώνουμε σε ξεχωριστές στιγμές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, παντού. Οι “κούπες” έχουν αντικαταστήσει το στάτους που κάποτε ήθελε να αποκτήσει ένας νέος μέσω της ανατροφής, της μόρφωσης, της κοινωνικής καταξίωσης. Σήμερα έχεις γρήγορο αυτοκίνητο, διαθέτες 4Χ4 με φιμέ τζάμι, πληρωμένο από τις επιδοτήσεις του μπαμπά, πίνεις άσπρο πάτο κρασί ή ρακί με τους φίλους σου, είσαι μάγκας.

Εάν δεν έχεις δουλέψει και ποτέ σου, ακόμη καλύτερα! Σιδερικό και κατσούνα, ως φυσική προέκταση του χεριού σου, συμπληρώνουν τον ανδρισμό σου. Αποδεκτά πλήρως από την κοινωνία μας! Μετά βγαίνεις στους δρόμους πιωμένος, ψευτονταής- πόσο θέλει νομίζετε να γίνει το κακό;

Δυστυχώς, δεν μιλάμε για όλα αυτά, δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, στρουθοκαμηλίζοντας χάνουμε ήδη γενιές που έχουν «προετοιμαστεί» γι’ αυτά από καιρό. Κι όπως έλεγε ο Ουγκώ «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει