Ο ΔΕΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ: Υποσχέθηκε δημοπράτηση εντός του έτους

768

Στους κόμβους της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς βρέθηκε., για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.
Το γενικό γραμματέα συνόδευσαν, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, με την ιδιότητά του πολιτικού μηχανικού, εξήγησε ορισμένα τεχνικά στοιχεία των μελετών στον γενικό γραμματέα, ενώ και ο ίδιος ο κ. Γιώργος Δέδες διαπίστωσε την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων σημείων. Ειδικά για τον κόμβο της Λυγαριάς, για τον οποίο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελετών και δρομολόγησης του κόμβου, αφού η ανάπτυξη της περιοχής έχει αυξήσει κατακόρυφα και τη διέλευση των οχημάτων από και προς τον πανέμορφο οικισμό.

«Επισκεφτήκαμε με τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε τα δυο επικίνδυνα σημεία σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης για να προσθέσει:
«Για το μεν πρώτο λάβαμε τις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουμε δημοπράτηση. Μας ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή, γνωρίζουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και θα παρακολουθούμε στενά την πορεία, έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο, όπως δεσμεύτηκε και ο γενικός γραμματέας, να έχουμε την έγκριση του τεχνικού δελτίου και της δημοπράτησης του έργου.

Για τον κόμβο της Λυγαριάς εξήγησα στον κ. γενικό την αναγκαιότητα εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να κατασκευαστεί και εκεί ένας κόμβος ασφαλούς πρόσβασης στον γραφικό οικισμό. Έναν οικισμό που προσελκύει χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο και που είναι απαραίτητο να τους εξασφαλιστεί μια πρόσβαση ασφαλής και λειτουργική».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 21 Αυγούστου σε σύσκεψη στον Δήμο Μαλεβιζίου αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Γ. Δέδες είχε ενημερώσει τον δήμαρχο και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ότι τα χρήματα του έργου των κόμβων της Αγίας Πελαγίας υπάρχουν από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας του ΕΣΠΑ και είχε δεσμευτεί ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει έγκριση του τεχνικού δελτίου του έργου καθώς και η έγκριση δημοπράτησης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017.

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης ο συνεργάτης του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, Αντώνης Σαμιωτάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης, η πρόεδρος της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Εύη Αποστολάκη η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη παρακολούθησης του έργου, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρουλάκης.

Αντιδράσεις από τη Ν.Δ. για τις εξαγγελίες

Τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας τοπικά αλλά και κεντρικά προκάλεσαν οι εξαγγελίες Δέδε από το Ηράκλειο για την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων της Κρήτης, το αργότερο μέσα σε μία πενταετία. Ο υπεύθυνος θεματικού τομέα Υποδομών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής, Νίκος Σακαδάκης, υποστηρίζει πως τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να υιοθετήσουν «μαγικές λύσεις» για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας και προχωρούν σε «ανέξοδες εξαγγελίες» για όλα τα προβλήματα.

«Είναι τουλάχιστον αστεία και ταυτόχρονα θλιβερή η ξαφνική “ευαισθησία” που επιδεικνύουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για σοβαρά ζητήματα του νομού μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ που υπογράφει ο κ. Σακαδάκης, όπου και τονίζεται ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στην Κρήτη και τους πολίτες της» και «τώρα έρχεται να δώσει άμεσες λύσεις σε προβλήματα που ίσως δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους». Ο κ. Σακαδάκης υπενθυμίζει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ παραμένει βουλευτής Ηρακλείου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τον νομό.

«Είναι ντροπή να αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν τις ζωές των πολιτών ως αφορμή αυτοπροβολής και ψηφοθηρίας. Δεν τρώνε οι πολίτες της Κρήτης κουτόχορτο κύριε Τσίπρα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ. Δριμεία επίθεση εξαπολύει, ωστόσο, εναντίον της κυβέρνησης και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος και αναφέρει: «Δυόμισι χρόνια τώρα το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει κάνει το παραμικρό για την κατασκευή των κόμβων στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπως και για όλες τις βασικές υποδομές του νησιού μας».

Ο κ. Αυγενάκης τονίζει πως παρά το κυκλοφοριακό χάος και τα τροχαία ατυχήματα, η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή απραξία, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης έρχονται δυόμισι χρόνια μετά να αναφερθούν σε ένα έργο το οποίο είναι «ώριμο» για να δημοπρατηθεί εντός του 2017.
«Μακάρι να γίνει, έστω δυόμισι χρόνια μετά, και ελπίζουμε να μην είναι μια ακόμη κενή εξαγγελία, μια πολιτικάντικη υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτές που «σήμερα λέει και αύριο ξε-λέει» για ένα ζήτημα που αφορά ζωές» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κ. Αυγενάκη, ο οποίος επικαλείται επίσης απάντηση του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη σε ερώτησή του, στην οποία και αποκαλύπτεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο η ανευθυνότητα κυβέρνησης και Υπουργείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει