Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η διπλή αναβάθμιση έφερε κέρδη στο Χ.Α.Α.

601

Η διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch είναι το νέο θετικό στοιχείο για το χρηματιστήριο και την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η νέα ισχυρή ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας παρά τη αρχική στασιμότητα αναμένεται ότι θα “μεταφρασθεί” σταδιακά σε επιταχυνόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, που θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική.

Στο νέο αυτό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,20% κλείνοντας στις 826,46 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 826,41 (+0,19%) και 833,21 μονάδων (+1,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,9 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 25,3 εκατ. τεμάχια.

Προς το παρόν πάντως η αναβάθμιση συντελεί στη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος και στην αναθέρμανση προσδοκιών, κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αφ’ ενός ευνοούνται από την αναβάθμιση της Fitch. αφ’ ετέρου αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, λόγω των πληροφοριών ότι το ΔΝΤ επιμένει στο σενάριο ανακεφαλαιοποιήσεων.
Στις διεθνείς αγορές, οριακή η κίνηση των δεικτών αναφοράς στην αμερικανική αγορά, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές, μετά από δυο πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και πολιτικών αναταράξεων στις ΗΠΑ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ενώ στα εμπορεύματα το πετρέλαιο κατέγραψε νέες απώλειες πέφτοντας κάτω από τα 48 δολάρια. Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός που παραμένει στην περιοχή των 1300 $/oz.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει