Η “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ” ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Η “θυσία” στη… διαφθορά των ισχυρών

733

Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.
Η παράσταση κάνει έναν σταθμό στο Ηράκλειο, όπου θα παρουσιαστεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ,στο κηποθέατρο ‘’Νίκος Καζαντζάκης’’, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης.

Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μάς αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία.

Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Για τους Έλληνες η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη. Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης.
Μουσική Διδασκαλία: Άννα Λάκη. Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου. B Βοηθός Σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά.

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα και οι Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.
Είσοδος 17 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, παιδιά, φοιτητές και ΑΜΕΑ) 13 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει