Βαρκελώνη: Νεκρός και ο 7χρονος

325

Επιβεβαιώθηκε χθες από την αρχή πολιτικής προστασίας της Καταλονίας ο θάνατος του 7χρονου Βρετανοαυστραλού Τζούλιαν Κάντμαν, ο παππούς του οποίου είχε απευθύνει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεγνωσμένη έκκληση για τον εντοπισμό του, έπειτα από την επίθεση με το βαν στη Βαρκελώνη.

Ο Τζούλιαν Αλεσάντρο Κάντμαν βρισκόταν στη Λα Ράμπλα με τη τη μητέρα του την Πέμπτη, όταν βανάκι έπεσε πάνω στο πλήθος ντόπιων και τουριστών σκοτώνοντας 13 ανθρώπους σε μια επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Καθώς απολάμβανε τα αξιοθέατα στη Βαρκελώνη με τη μητέρα του, πήραν με θλιβερό τρόπο τον Τζούλιαν μακριά μας» τονίζει η οικογένειά του σε μια ανακοίνωση που διένειμε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του παιδιού.

«Είχε τόση ενέργεια, ήταν αστείος, με χιούμορ, έφερνε πάντα το χαμόγελο στα πρόσωπά μας» επισημαίνεται.
«Υπήρξαμε τόσο ευλογημένοι που τον είχαμε στις ζωές μας και θα θυμόμαστε το χαμόγελό του κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του στις καρδιές μας».

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσαν επίσης σήμερα με ανάρτησή τους στο Twitter ότι ταυτοποίησαν, μεταξύ των 14 νεκρών των δύο επιθέσεων στην Καταλονία, άλλα δύο θύματα, ιταλικής και βελγικής υπηκοότητας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Έπειτα από αυτές τις ταυτοποιήσεις, ο αριθμός των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν επισήμως από τις αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν τις οικογένειές τους, ανέρχεται σε δώδεκα: τέσσερα είναι ισπανικής υπηκοότητας, δύο πορτογαλικής, δύο ιταλικής, ένα αμερικανικής, ένα ισπανοαργεντίνικης, ένα βελγικής και ένα βρετανοαυστραλικής.

Μεταξύ των Ισπανών που σκοτώθηκαν βρίσκεται κι ένα αγοράκι 3 ετών.
Εκ των 126 τραυματιών και από τις δύο επιθέσεις, οι 51 παραμένουν υπό νοσηλεία σήμερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό της τοπικής κυβέρνησης. Δέκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δεκατρείς σε σοβαρή.

Ετοίμαζαν 6 μήνες την επίθεση

Δύο επιθέσεις στον πεζόδρομο της Las Ramblas στο κέντρο της Βαρκελώνης και στην Καμπρίς -όπου απέτυχε λόγω της ανατροπής του οχήματος-τρία βανάκια που θα φόρτωναν με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου, τουλάχιστον 12 μέλη, εκ των οποίων τα τρία παραμένουν ασύλληπτα και ένα μεγάλο σχέδιο για ένα πολύνεκρο χτύπημα στην Ισπανία.

Οι τζιχαντιστές, όπως διέρρευσε από πηγές της ισπανικής αστυνομίας, προετοίμαζαν το μακελειό που σκόπευαν να προκαλέσουν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Τελικά, κατάφεραν να οδηγήσουν στον θάνατο 14 ανθρώπους και να προκαλέσουν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100.

Τα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο σπίτι που βρέθηκαν οι φιάλες βουτανίου και που σημειώθηκε η έκρηξη. Η CIA είχε ενημερώσει πριν από δύο μήνες την ισπανική μυστική υπηρεσία για πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει και που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι «κάτι ενδέχεται να συμβεί» στον πεζόδρομο της Las Ramblas, στη Βαρκελώνη.

Η μυστική αστυνομία είχε ενημερώσει τις καταλανικές αρχές και εκείνες με τη σειρά τους τα αστυνομικά όργανα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις οργανώθηκαν, εκδηλώθηκαν και ο μοναδικός λόγος που δεν υπήρξε εκατόμβη νεκρών ήταν καθαρά θέμα τύχης στην περίπτωση της Καμπρίς και αστοχίας που στηρίχθηκε σε μία λεπτομέρεια που αφορούσε το δίπλωμα οδήγησης του Ντρις Ουκαμπίρ, στη Βαρκελώνη. Αν ο μαροκινής καταγωγής τζιχαντιστής είχε άδεια για βαρύτερα οχήματα, ίσως σήμερα να μιλούσαμε για το πλέον πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα των τελευταίων χρόνων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο αστυνομικός διευθυντής, πάντως, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπήρξε κανένα σημάδι, καμία αναφορά ή καμία υπόνοια για ύποπτη δράση στο οίκημα της πόλης Αλκανάρ, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, όπου ξεκίνησε η οργάνωση του τρομοκρατικού χτυπήματος πριν από έξι μήνες. Στο σημείο αυτό, εικάζεται πως τουλάχιστον δύο από τους τζιχαντιστές που αναζητά η αστυνομία έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει