ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: Σε 2 χρόνια κάλυψαν το χαμένο έδαφος

2.200

Θεαματικά είναι τα αθροιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Δημοτική Αστυνομία με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανασυγκρότησή της, τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μόνο ποσοτικό, αλλά κυρίως ποιοτικό, αφού η επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών στους δρόμους, παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τους, έλυσε σοβαρότατα προβλήματα, κυρίως κυκλοφοριακά, με κορυφαίο αυτό της παράνομης κατάληψης των πεζοδρόμων από τα οχήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα στην τελευταία διετία “κόπηκαν” 47.239 κλήσεις για παράνομη στάθμευση, οι οποίες προσμετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης αφαιρέθηκαν 1721 στοιχεία κυκλοφορίας και χρεώθηκαν 1316 πρόστιμα για την παράνομη κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Χρεώθηκαν 136 πρόστιμα καθαριότητας, ενώ τα πρόστιμα πλανόδιου εμπορίου και λαϊκών αγορών φτάνουν τα 59. Έγιναν συνολικά 160 κατασχέσεις και ο αριθμός των κατασχεμένων φτάνει τα 3.568 προϊόντα.

Επίσης την τελευταία διετία έγιναν 166 σφραγίσεις και αποσφραγίσεις και έγιναν 1.035 επιδόσεις. Συνολικά η Δημοτική Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί 8.043 γενικές καταγγελίες πολιτών που ζητούσαν τη βοήθειά της. Είναι βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι, εάν η Δημοτική Αστυνομία ήταν ενισχυμένη με περισσότερο προσωπικό, το οποίο απώλεσε οριστικά μετά τον «ξαφνικό θάνατό» της.

Πριν τη διάλυση

Όπως είναι γνωστό, η υπηρεσία πριν κατεβάσει ρολά με απόφαση της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά, αριθμούσε περισσότερα από 70 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς μετακινήθηκαν σε διάφορες άλλες υπηρεσίες. Έτσι όταν κινήθηκε η διαδικασία για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ανταποκρίθηκε περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων που με επιλογή τους αποφάσισαν να στηρίξουν την επαναλειτουργία της, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σήμερα το προσωπικό της δεν ξεπερνά τα 17 άτομα, και παρά το γεγονός ότι τους έχει φορτωθεί ένα χαοτικό πεδίο αρμοδιοτήτων, καταφέρνουν και διαχειρίζονται με υπερπροσπάθεια και φιλότιμο τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Μαρίνος Παττακός ο οποίος ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της επαναλειτουργίας της υπηρεσίας -μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό- με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι «τα παραπάνω αθροιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις μεγάλες και σοβαρές ανάγκες που ήρθε να καλύψει η υπηρεσία. Δύο χρόνια μετά την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας δικαιώνεται πανηγυρικά η επιλογή της Δημοτικής Αρχής για την ανασυγκρότηση της αφού πρόκειται για μια υπηρεσία κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα της καθημερινότητας, που ήρθε να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα.

Η Δημοτική Αστυνομία ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο κυματοθραύστη των παραπόνων του Δήμου, αφού οι πολίτες που αναζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα τους ζητούν την παρέμβαση της πολλές φορές ακόμα και αν το θέμα που τους απασχολεί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της. Και εδώ η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες ακόμα και αν δεν λύσουν το πρόβλημα τους αισθάνονται υπάρχει μια υπηρεσία που έχει άμεση ανταπόκριση, εγγύτητα και προθυμία να τους δώσει διέξοδο και προοπτική…

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με στόχο η υπηρεσία να είναι πάντα κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες της καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό άλλωστε διεκδικούμε και από την πολιτεία την αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα και περισσότερο αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει