Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Νέες πτωτικές τάσεις

437

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την πτωτική του πορεία, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου με απώλειες, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία, αλλά και των πιέσεων που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,87% κλείνοντας στις 824,85 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 822,93 μονάδων (-1,10%) και 829,80 μονάδων (-0,27%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 34,6 εκατ. τεμάχια.

Οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν κυρίως είχαν διεθνές “πρόσημο”, με το ευρωπαϊκό κλίμα να εξακολουθεί να επηρεάζει το ΧΑ, όπως έχει συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο. Άλλωστε, ελλείψει εσωτερικών εξελίξεων, στην καρδιά του Αυγούστου, είναι αναμενόμενο το ΧΑ να επηρεαστεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ οι διορθώσεις στην πλειονότητα των τίτλων ίσως δώσουν στην αγορά την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου ο κρίσιμος Σεπτέμβριος να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επενδυτική νηφαλιότητα.

Στο μεταξύ σήμερα, το ΧΑ αναμένει τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch Ratings για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος της χώρας στην αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα προσμετρηθούν στο report της Fitch.

Στις διεθνείς αγορές ήπια πτώση σημείωσαν οι αμερικάνικες και Ευρωπαικές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να διατηρούν επιφυλακτική στάση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη και τις φήμες για παραίτηση του οικονομικού Συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ ενώ στα εμπορεύματα σταθεροποιητικά κινήθηκαν χρυσός και πετρέλαιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει