Η Ελλάδα καίγεται και οι πολιτικοί… καβγαδίζουν

182

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η Αττική «φλέγεται». Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν από την πρώτη ημέρα τιτάνια μάχη με τη φωτιά. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το μέτωπο της φωτιάς στο Μετόχι Καπανδριτίου πέρασε χθες το διάσελο και κατευθυνόταν απειλητικά προς Μαλακάσα και Πολυδένδρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά μέσα στη χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, ενώ και τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν και χθες δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις φλόγες. Χθες εκκενώθηκαν σπίτια και οι κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, δήλωσε ότι εκκενώθηκαν τουλάχιστον τρία από τα δέκα σπίτια στον οικισμό του Σαλαμιδίου, καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει και ο φόβος ήταν μεγάλος. Όπως είπε η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά τη λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το κατάφεραν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα του Σαββάτου “πέρασε” για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Με τη βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με τη βοήθεια του στρατού και πολιτών έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Εξετάζεται η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αποστολή εναέριων μέσων. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. για την αποστολή εναέριων μέσων κατάσβεσης των πυρκαγιών από την Ιταλία και την Κροατία, χώρες στις οποίες αναμένεται να υπάρχει διαθεσιμότητα, καθώς η Ισπανία ήδη συνδράμει στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας.

Αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια βελτίωση της εικόνας από τα πύρινα μέτωπα, οπότε και θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, δύναμη 60 πυροσβεστών (με 6 οχήματα) από την Κύπρο επρόκειτο να έρθουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για το θέμα. Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, εκτός από την μεγάλη φωτιά της Αττικής, σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο.

Από τις 06:00 προχθές το πρωί έως τις 06:00 χθες το πρωί εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας έκαιγε ανεξέλεγκτη, ενώ στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν ένα καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση – Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς. Κυριότερες από αυτές είναι στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με ένα ελικόπτερο.

Είναι αμετανόητοι!

Τσίπρας - Μητσοτάκης

Είναι αμετανόητοι! Την ώρα που οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, την ώρα που χάνονται πολύτιμοι “πνεύμονες” πρασίνου για την Αττική, την ώρα που το ζωικό βασίλειο μετρά ανυπολόγιστες ζημιές και οι πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, την ίδια ώρα κυριολεκτικά πάνω στα …αποκαϊδια, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται! Να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος, στο θέμα των πυρκαγιών, καλεί τη Νέα Δημοκρατία το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα για πολλά λόγια και αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, που οι πυροσβέστες αλλά και οι πολίτες δίνουν μια μεγάλη μάχη για τις φλόγες δεν είναι ώρα για πολλά λόγια», αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει: «Η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών θα ακολουθήσει. Τώρα προέχει απολύτως η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Γι’ αυτό δεν θα πούμε πολλά, θα καλέσουμε, για μια ακόμα φορά, τη Νέα Δημοκρατία να δείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν και οι στιγμές και ο θεσμικός της ρόλος. Αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται, το αντιλαμβάνονται οι πολίτες». Χθες, σε νέο tweet του για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές σε διάφορα μέρη στη χώρα έκανε αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας… Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας».

 

Αναζητούν τον… εξαφανισμένο Αλέξη Τσίπρα

Αναζητούν τον… εξαφανισμένο Αλέξη Τσίπρα«Έστειλε τρία τουί, τι άλλο θέλετε;», γράφει ένας χρήστης για τον Αλέξη Τσίπρα – «Ας βγει να πει ένα “καλά είμαι” κι ας ξανακρυφτεί» – «Άσε μην κάνει πως γυρνάει και τα κάνει τρισχειρότερα»

Με το hashtag #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός οι χρήστες του Twitter αναζητούν το τελευταίο 24ωρο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πέραν από κάποια «τιτιβίσματα» δεν έχει κάνει καμία άλλη δημόσια δήλωση ή εμφάνιση, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Με αιχμηρά σχόλια, οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media κριτικάρουν την ηχηρή απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το γεγονός ότι επέλεξε να παρέμβει μόνο με μερικά tweet αλλά και τη θεωρία συνωμοσίας σχετικά με το «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» που προτάσσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖA, χωρίς καμία επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα σενάρια των χρηστών για την απουσία του #εξαφανισμένου_πρωθυπουργού είναι πολλά: κάποιοι πιστεύουν ότι απλά περιμένει να βρέξει, άλλοι εικάζουν ότι εκεί που παραθερίζει δεν πιάνουν τα κινητά, ενώ άλλοι είναι σίγουροι ότι παίζει ρακέτες με τον… Καρανίκα και «φτιάχνει» μαύρισμα.

Στο μεταξύ με νέα γελοιογραφία που ανέβηκε στο Διαδίκτυο ο δημοφιλής σκιτσογράφος Αρκάς «καίει» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αφορμή την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που καίνε πάνω από 3 μέρες τη χώρα και τη φυσική απουσία του ίδιου του πρωθυπουργού…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει