ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


“ΦΙΛΙΚΗ ΕΣΤΙΑ” - Μια “φωλιά” για τους απόμαχους της ζωής

Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Οι μέρες των γιορτών είναι συνδεδεμένες με μοναδικές στιγμές και με την αίσθηση της οικογενειακής θαλπωρής. Όμως, δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να βρεθούν σε οικογενειακό τραπέζι. Κάποιοι άνθρωποι περνούν αυτές τις μέρες μόνοι, περιμένοντας να χτυπήσει η πόρτα.

Να τους θυμηθούν οι δικοί τους άνθρωποι και να περάσουν όλοι μαζί τις γιορτές. Κάποιοι άλλοι, δεν έχουν καν δικούς τους ανθρώπους και αναπολούν στιγμές του παρελθόντος, αναζητώντας ένα στήριγμα, για ν’ αντέξουν το παρόν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που αναζητούν και βρίσκουν φροντίδα και θαλπωρή σε γηροκομεία, τα οποία πλέον έχουν εκσυγχρονιστεί και αποτελούν χώρους φιλικούς. Και σ’ αυτό όμως η οικογένεια παίζει ουσιαστικό ρόλο, αφού οι ηλικιωμένοι όσο καλά κι αν περνούν, έχουν πάντα ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα των συγγενών τους. Η οικογένεια, εφόσον υπάρχει, δε λείπει από το πλευρό τους. Τα παιδιά τους και άλλοι συγγενείς τούς επισκέπτονται και περνούν μαζί τους τη μέρα του Πάσχα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι αφήνουν για λίγο τον οίκο ευγηρίας και περνούν τις γιορτές με τους δικούς τους.

Ένα απ’ αυτά τα κέντρα είναι και η «Φιλική Εστία», ένα πρότυπο Γεροντολογικό Κέντρο που καλύπτει ανάγκες ατόμων Γ’ ηλικίας σε παγκρήτιο επίπεδο. Διαθέτει νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο πάνω στη φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων και έμπειρο, ώστε να αντιμετωπίσει έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι ηλικιωμένοι έχουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς το κέντρο συνεργάζεται με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες, όπως φυσιοθεραπευτές, για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων.

Με στόχο την ολοκληρωμένη στήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του, λειτουργεί παράλληλα μια άρτια οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία. Η κοινωνική λειτουργός ασχολείται ατομικά με τον κάθε ηλικιωμένο και συνδέει την οικογένειά του με τις κρατικές υπηρεσίες Πρόνοιας. Σε ομαδικό επίπεδο γίνονται καθημερινά συναθροίσεις των μελών για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και με κίνητρο τη συζήτηση διατηρούνται οι νοητικές τους λειτουργίες.

Η κοινωνική λειτουργός του κέντρου Σταυρούλα Μήλιου λέει ότι την περίοδο του Πάσχα στην ομάδα γίνεται ανάγνωση της Καινής Διαθήκης και των Εγκωμίων, γίνεται συζήτηση για παραδοσιακά κρητικά έθιμα και άλλα πασχαλινά θέματα. Τα μέλη ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που οργανώνονται τόσο εντός, όσο και εκτός κέντρου, για τη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή τους. Κάποιες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι εκδρομές με ιδιόκτητο λεωφορείο σε μοναστήρια και στα γύρω χωριά, εκδρομές εκτός Κρήτης, κρητικές βραδιές, γιορτές με ζωντανή μουσική και επισκέψεις σε ΚΑΠΗ.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι δραστηριότητες των ηλικιωμένων εν όψει του Πάσχα. Την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκαν το ΚΑΠΗ Χερσονήσου και συμμετείχαν στην πασχαλινή γιορτή, ενώ την επόμενη μέρα, δέχτηκαν επίσκεψη μελών του Ζ’ ΚΑΠΗ Ηρακλείου (Αγίας Τριάδας), η χορωδία του οποίου ερμήνευσε τραγούδια και προσέφερε δώρα. Επίσης, η ομάδα Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής τη Μεγάλη Τρίτη έφτιαξε ανεβατά κουλούρια, ενώ σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη οι ηλικιωμένοι θα βάψουν τα αβγά.

Η κυρία Μήλιου τονίζει ότι σε περιόδους εορτών η κοινωνική λειτουργός ενθαρρύνει τους συγγενείς να πάρουν τους ηλικιωμένους στα σπίτια τους. «Η επιστροφή των ηλικιωμένων στο σπίτι βοηθά αφενός να επανασυνδεθούν με την οικογένεια, αφετέρου να βιώσουν πάλι το οικογενειακό κλίμα, κατάσταση που θα είναι ευεργετική για την περαιτέρω εξέλιξη της υγείας τους. Οι ηλικιωμένοι που θα παραμείνουν στο κέντρο όλη την περίοδο των εορτών συμμετέχουν στις ομάδες και τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί» καταλήγει.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
28/4/2005

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions