ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Από τη…“Γέμωση” στη “Λίγοση”... (...για το φεγγάρι φυσικά!..) Διαδοχικές φάσεις της Σελήνης
Ατενίζοντας Ψηλά...

Του Δημήτρη Τριχά*

Περίοδος Πλήρωσης Σελήνης

(“Γέμωση”) (birth period moon) – σε σχήμα “b”

(birthday moon) (γενέθλια Σελήνης)

(φωτισμένο πάντα το δεξιό τμήμα της Σελήνης,

προς τα αριστερά αυξανόμενο μέχρι τη πανσέληνο)

(ο κύκλος πάντα στα δεξιά και λίγο κάτω)

Πανσέληνος (Full moon)

Περίοδος Απομείωσης Σελήνης

(“Λίγοση”) (death period moon) – σε σχήμα “d” ( φωτισμένο πάντα το αριστερό τμήμα της Σελήνης από δεξιά απομειούμενο μέχρι τη Νέα Σελήνη). (ο κύκλος πάντα αριστερά και λίγο στα επάνω)

Νέα Σελήνη (deathday moon) (θάνατος Σελήνης)

--Είναι γεγονός ότι με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι καιροί δεν είναι και οι πλέον κατάλληλοι για να ατενίζομε ψηλά,..με την όποια έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό…

--Βέβαια, η επιθυμία μας , όπως και όλων μας βεβαίως, θα ήταν να μιλήσωμε για..

Γένεση, η και για Αναγέννηση καλύτερα της Χώρας μας.. Προς το παρόν περιοριζόμαστε στο Φεγγάρι!.. και στη “Γέμωση” και “Λίγοσή” του..

--Η σκληρή πραγματικότητα, δυστυχώς, μας καθηλώνει στα επίγεια..

--Η μόνη “δικαιολογία” μας, για ανάταση προς τον ουρανό!..θα ήταν μόνο για να ζητήσωμε την εξ Ύψους παρέμβαση,..για τη σωτηρία της Χώρας μας και ημών των ιδίων, στην κατάσταση που έχομε περιέλθει…

--Παρά ταύτα και παρά τον βομβαρδισμό των ειδήσεων και των άρθρων, περί τη Κρίση,.. με κίνδυνο να θεωρηθώ αιθεροβάμων (μακριά από μένα..), μπαίνω στο πειρασμό να αφιερώσω λίγο χρόνο και να γράψω κάποια πράγματα, για το γνωστό βέβαια θέμα των περιόδων και φάσεων της Σελήνης, και συγκεκριμένα γιΆ αυτές, που είναι γνωστές, κυρίως στους παλιούς, με την ορολογία των χωρικών μας, ως “Γέμωση” και “Λίγοση”.

--Θεώρησα κυρίως σκόπιμο, να δώσω κάποιες πληροφορίες, τέτοιες, που με απλή παρατήρηση, να διαπιστώνομε άμεσα τη σωστή περίοδο.

--Είναι γνωστό ότι πολύ συχνά, και για διάφορους λόγους, διερωτώμεθα για το φεγγάρι, αν είναι σε “Λίγοση” ή σε “Γέμωση”…

--Έχει παρατηρηθεί επίσης και αυτό το ξέρουν περισσότερο οι αγρότες μας, ότι ωρισμένες εργασίες, “απαγορεύται” να γίνουν π.χ. στη “Γέμωση”, ενώ άλλες είναι καλό να γίνονται σε περίοδο “Λίγοσης”.

-Μετά από τα παραπάνω και πρίν αρχίσομε την περιγραφή μας, για τις περιόδους των φάσεων της Σελήνης, θα ήθελα να αναφερθώ, λίγο στις κινήσεις που κάνει ο φυσικός δορυφόρος μας, η Σελήνη.

--Δύο είναι λοιπόν οι κινήσεις αυτές. Η μία περί τον άξονά της σε 27 ημ.

7 ώρες και 43 λεπτά. --Η δεύτερη είναι περί τη Γή, με περίοδο την ίδια, όσο δηλαδή και περί τον άξονά της.

--Αποτέλεσμα αυτών των δύο κινήσεων,( που είναι χρονικά ίδιες,όπως είπαμε), είναι, η Σελήνη να δείχνει μόνιμα και σταθερά προς τη Γή πάντα το ίδιο τμήμα της, που είναι το 50% της επιφανείας της, ή και λόγω “λικνίσεών” της κάτι ακόμα παραπάνω (ενώ το υπόλοιπο 50% είναι αόρατο).

--Το ανωτέρω φαινόμενο είναι απόλυτα προφανές και λόγω της αμοιβαίας έλξης των δύο σωμάτων, που τα καθιστά να κινούνται ως ένα σώμα..

--Επίσης είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η Σελήνη παίρνει το φώς της από το Ήλιο και ως ετερόφωτο σώμα, μας δείχνει ανάλογα με τη θέση της το φωτισμένο τμήμα της, το οποίο προφανώς ποικίλει και σταθερά μεταβάλεται άλλοτε με αύξουσα πρόοδο φωτισμού (Γέμωση) και άλλοτε με φθίνουσα πρόοδο φωτισμού ( Λίγοση) . Έχομε λοιπόν :

Περίοδος “Γέμωσης”, ή περίοδος πλήρωσης της σελήνης.

--Όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα ( και σε ευθεία γραμμή) με τον Ήλιο και τη Γή, τότε μας “δείχνει” μόνο τη σκοτεινή, και συνεπώς αθέατη πλευρά της (σε πλήρη σκοτεινό κύκλο ). Η φωτεινή πλευρά της είναι εξ ολοκλήρου στραμμένη προς τον ήλιο.

--Στη φάση αυτή μιλάμε ότι βρισκόμαστε στη Νέα Σελήνη και προφανώς στην αρχή της περιόδου της “Γέμωσης”,που αμέσως ακολουθεί.

--Οι Εγγλέζοι, τη χρονική αυτή στιγμή, της γένεσης, την ονομάζουν birthday moon ( ημέρα γενεθλίων). (παρακάτω θα δούμε τη σημασία της λέξης birthday και του αρχικού γράμματος “b” ).

--Από τη φάση αυτή (τη Νέα Σελήνη) αρχίζει σταδιακά να εμφανίζεται (πάντα από τα δεξιά όπως το κοιτάμε), το φωτεινό τμήμα της Σελήνης, με μορφή κύκλου από δεξιά και τα κοίλα προς τα αριστερά.

--Με τη πάροδο των ημερών, το φωτεινό τμήμα αυξάνει, προς τα αριστερά, και σε 7 ημ. φτάνομε στο Πρώτο Τέταρτο ( μισοφέγγαρο). Η αύξηση του φωτισμένου τμήματος συνεχίζεται προς αριστερά( πάντα ) και σε 7 ημ. ακόμη, φτάνομε στον πλήρη φωτισμένο κύκλο, δηλαδή στη Πανσέληνο ( Full moon).

--Στη φάση λοιπόν αυτή, ολοκληρώνομε την περίοδο πλήρωσης της Σελήνης, δηλαδή τη “Γέμωση” που έλεγαν οι πατεράδες μας.

--Στις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε, βλέπομε τις διάφορες φάσεις της “Γέμωσης”, με το φωτισμένο τμήμα πάντα στα δεξιά, προς αριστερά αυξανόμενο μέχρι τη Πανσέληνο. (Ο φωτεινός κύκλος πάντα από δεξιά)

Περίοδος “Λίγοσης”, ή περίοδος απομείωσης της Σελήνης.

--Από τη φάση της Πανσελήνου, που βρεθήκαμε παραπάνω, αρχίζει σταδιακά η μείωση του φωτισμένου τμήματος της Σελήνης, με έναρξη της μείωσης, από τα δεξιά (σκοτεινιάζει από δεξιά, με προοδευτική αύξηση τους σκότους προς τα αριστερά). Παραμένει δηλαδή σταθερά φωτιζόμενο το αριστερό τμήμα του φεγγαριού (με τον φωτισμένο κύκλο πάντα αριστερά), σε αντίθεση με την περίοδο της “Γέμωσης”.

--Έτσι προχωρώντας σταδιακά, φτάνομε σε 7 ημέρες στο Τελευταίο Τέταρτο που είναι πάλι το γνωστό μισοφέγγαρο, αλλά το αντίστροφο ( κατοπτρικό) του πρώτου τετάρτου.

--Η συνέχεια είναι γνωστή (όπως βλέπετε και στις εικόνες που παραθέτουμε) με τα μισοφέγγαρα με τον πλήρη κύκλο πάντα στα αριστερά ( σε αντίθεση με τη “Γέμωση”, που είναι όπως είπαμε, πάντα στα δεξιά ), και σε 7 ημέρες πάλι, φτάνομε στο πλήρη σκοτεινό κύκλο, δηλαδή τη Νέα Σελήνη.

--Tη φάση αυτή του πλήρους “θανάτου” της Σελήνης, οι Εγγλέζοι την λένε deathday moon, και την περίοδο που προηγήθηκε (τη “λίγοση”) , τη λένε death period moon (περίοδο θανάτου της Σελήνης).

--Αντίστοιχα, όπως και παραπάνω ήδη αναφέραμε, μετά την Νέα Σελήνη που αρχίζει η “Γέμωση”, οι Εγγλέζοι μιλούν αντίστοιχα για, birthday moon (γενέθλια) και birth period moon (περίοδο γένεσης).

--Θα διαπιστώσατε ήδη, ότι με τη Νέα Σελήνη (New moon, κατά την ορολογία των Εγγλέζων), έχομε “σύμπτωση” του “θανάτου” της Σελήνης και των “Γενεθλίων” της, αμέσως μετά!.. Είναι απλά η αέναος κίνηση των ουρανίων σωμάτων,.. και η συνέχεια του Σύμπαντος..

--Με άλλα λόγια, τελειώνει το Φεγγάρι από τα αριστερά, και την μεθεπομένη εμφανίζεται από τα δεξιά και έπεται συνέχεια..

--Μετά τα ανωτέρω εκτεθέντα, που για πολλούς, είναι θα έλεγα γνωστά, έρχομαι να σας διατυπώσω κάποιες παρατηρήσεις, ή αν θέλετε ακόμα και συμπτώσεις, που αφορούν τις περιόδους “Γέμωσης” και “Λίγοσης”, και που στηρίζονται στους Αγγλικούς όρους των περιόδων αυτών, ήτοι :

(birth period moon και death period moon ), ή αν θέλετε στα πρώτα γράμματα των λέξεων : birth και death,..( γενέθλια και θάνατος ), δηλαδή τελικά στο “b” ( γέμωση) και “d” ( λίγοση).

--Αν με βάση τα παραπάνω, παρατηρήσομε στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, θα διαπιστώσομε με έκπληξη ότι: ενώνοντας τα δύο φωτισμένα άκρα της σελήνης, με μία γραμμή, θα σχηματίζεται πάντα, στην περίοδο της “Γέμωσης”, και σε κάθε φάση της, το γράμμα “b”.(birth..γενέθλια).

--Αντίστοιχα με τα παραπάνω, για την περίοδο της “Λίγοσης”, ενώνοντας πάλι τα δύο άκρα της κάθε φάσης, σχηματίζεται το γράμμα “d”( death....θάνατος, μείωση,..λίγοση).

--Είναι τυχαίο ;..δέ νομίζω..Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η παρατήρησή μας είναι απόλυτα σωστή.

--Κοιτάμε λοιπόν τον ουρανό και βλέπομε: φωτισμένος κύκλος στα δεξιά και λίγο κάτω, ή σχηματισμός του γράμματος “b”= “Γέμωση”.

--Φωτισμένος κύκλος στα αριστερά και λίγο προς τα επάνω, ή σχηματισμός του γράμματος “d”= “Λίγοση”.

--Τώρα θα μου πείτε, καλά όλΆ αυτά,..μα στην εποχή που ζούμε, είναι καιρός για να ατενίζομε τον ουρανό; Τι μας χρειάζεται να τα ξέρωμε όλΆ αυτά, περί “Γέμωσης” και “Λίγοσης”;..

--KιΆ όμως φίλοι μου, με τη κρίση που μας δέρνει, πολύς κόσμος θα επιστρέψει σύντομα στη Γεωργία.. και όλοι ξέρομε, πόσο ωρισμένες εργασίες, επηρεάζονται από τις φάσεις της Σελήνης, ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος..

--Για παράδειγμα : Πρίν τη Νέα Σελήνη (το τελευταίο τέταρτο), μπορούμε να φυτέψωμε σπόρους, νέα φυτά, να μπολιάσουμε δέντρα, ή να κόψουμε δέντρα

για ξυλεία οικοδομών, κ.λ.π. κ.λ.π.

--Καλό είναι λοιπόν να ξέρωμε και κάποια πράγματα..να μη πιαστούμε απροετοίμαστοι,.. (να ξέρωμε τουλάχιστο πότε βγάζουν τις πατάτες!.. να μη μας σαπίζουν!..)

* Ο Δημήτρης Τριχάς είναι τοπογρ. μηχανικός Ε.Μ.Π.

dimtri43@yahoo.gr

Στατιστικά ¶ρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
24/10/2013

Εκτύπωσε ¶ρθρου
Εκτύπωση ¶ρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions