ΠΑΤΡΙΣ :: Ύπαιθρος :: Αγροτικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Αγροτικά Νέα Στην Ύπαιθρο Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Στο εμπόριο χοντρολιάς η Ενωση Μεσαράς
Από τον Δεκέμβριο το συσκευαστήριοΤης Πέλλας Λασηθιωτάκη

Στην εμπορία της σταφιδολιάς η Ενωση Μεσαράς

Από τον Δεκέμβριο θα λειτουργήσει συσκευαστήριο


Επιτέλους, μία ευχάριστη είδηση στα αγροτικά της Κρήτης! Το πρώτο συσκευαστήριο της επιτραπέζιας κρητικής ελιάς (σταφιδολιά) προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, δίνοντας εμπορική διέξοδο σε ένα από τα πιο σημαντικά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό το συσκευαστήριο θα λειτουργήσει το Δεκέμβριο για να απορροφήσει τους καρπούς των ελαιόδεντρων (θρούμπα) που υπάρχουν κυρίως στην περιοχή της Μεσαράς, πολλά από τα οποία είναι ιστορικά, ακόμα και αρχαία! Οι καταναλωτές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας θα μπορούν να βρίσκουν το παραδοσιακό προϊόν στα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία να σημειωθεί δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον!

Είναι κάτι που λείπει από την Κρήτη! Πολλοί καταναλωτές ψάχνουν αρκετά για να βρουν την παραδοσιακή κρητική σταφιδολιά ή αλατσολιά η παραγωγή της οποίας είχε ελαχιστοποιηθεί λόγω της «ισοπέδωσης» που προήλθε ως γνωστό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο, αλλά και από το κοινοτικό πρόγραμμα που επιδοτούσε την εκρίζωση της χοντρολιάς και την αντικατάσταση της από την ψιλολιά.

Τώρα, χάρις στην πρωτοβουλία της Ένωσης Μεσαράς η Κρήτη αναμένεται να μπει δυναμικά στην αγορά της επιτραπέζιας ελιάς.

Πρόκειται για σχεδιασμό χρόνων. Το συσκευαστήριο που αναμένεται να παραληφθεί από την Ένωση Μεσαράς μέσα στο Νοέμβριο κοστίζει περίπου 250.000 ευρώ και θα στεγαστεί στο κτίριο τυποποίησης ελαιόλαδου στα Καπαριανά. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε και πρακτικά όταν η Ένωση κατέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το φάκελο της για τους ΟΕΦ (Οργανισμοί Ελαιοκομικών Φορέων).

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και στη συνέχεια η Ένωση πήρε τις επιστημονικές συμβουλές από το γραφείο του Βασίλη Ζαμπούνη. Η οικονομική συμμετοχή της Ένωσης για τη δημιουργία του συσκευαστηρίου επιτραπέζιας ελιάς θα είναι χαμηλή.

«Τώρα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το συσκευαστήριο. Ελπίζουμε να δώσουμε ένα σημαντικό κίνητρο στους αγρότες της περιοχής μας για να διατηρήσουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα τους. Είναι ένας ιστορικός ελαιώνας που πάει να καταστραφεί, με δυσμενείς επιπτώσεις στον περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης» υπογράμμισε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσαράς Μενέλαος Κουτσάκης.

Το συσκευαστήριο θα περιλαμβάνει χώρους υποδοχής του ελαιόκαρπου, διαλογής, πλυσίματος, πρόσθεσης του αλατιού, συσκευασίας και αποθήκευσης. Ο κ. Κουτσάκης έχει συμφωνήσει με έμπειρο επαγγελματία από τη Θάσο να μεταφέρει την τεχνογνωσία του στους αρμοδίους του συσκευαστηρίου.«Συμφέρει τους παραγωγούς»

Αρκετοί παραγωγοί έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να διαθέσουν τις ελιές τους στην Ένωση Μεσαράς. «Συμφέρει τους παραγωγούς, είπε ο κ. Κουτσάκης.

Σήμερα οι αγρότες χρειάζονται περίπου 6 κιλά ελαιόκαρπο για την παραγωγή 1 κιλού λαδιού από χοντρολιά, το οποίο είναι σχετικά υψηλής οξύτητας και για το λόγο αυτό πωλείται από τους παραγωγούς στην τιμή περίπου του 1,5 ευρώ το κιλό.

Δηλαδή στα 6 κιλά ελαιόκαρπου παίρνουν 1,5 ευρώ. Για τη διάθεση του προϊόντος όμως ως επιτραπέζια ελιά στα 6 κιλά ελαιόκαρπου θα είναι κατάλληλα για πώληση περίπου 4 κιλά. Και η τιμή θα είναι υπερδιπλάσια του 1,5 ευρώ. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε τιμές, όμως σίγουρα συμφέρει!» υπογράμμισε ο κ. Κουτσάκης.

Τον πρώτο χρόνο οι ποσότητες θα είναι χαμηλές, αφού το συσκευαστήριο θα λειτουργήσει πιλοτικά. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, οι ποσότητες θα αυξηθούν.

Θα καταβληθεί μάλιστα και προσπάθεια για τη συσκευασία της σταφιδολιάς που δεν απαιτεί την παραμικρή επεξεργασία, αλλά τρώγεται ακόμα και κάτω από τα δέντρα.Ενδιαφέρον από τα super markets

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι όλες οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων φαίνεται να ενδιαφέρονται για την τοποθέτηση στα ράφια τους του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως είπε ο κ. Κουτσάκης. Άλλωστε οι καταναλωτές χρόνια το ζητούν, χωρίς να το βρίσκουν εύκολα.

Προγραμματίζεται το προϊόν να κυκλοφορήσει σε πέντε διαφορετικές συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, των 500 γραμμαρίων, του 1 κιλού μέχρι 5 κιλά.

Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια για το χαρακτηρισμό του προϊόντος ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη υπάρχει ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς και συγκεκριμένα της περιοχής Αμπαδιά Ρεθύμνου που δεν έχει αξιοποιηθεί!

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
18/10/2010

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions